Brenner kvinner og barn levende

Den religiøse volden i delstaten Gujarat i India er ute av kontroll. I går ble minst 27 mennesker brent i hjel i landsbyen Bijapur. Mange var kvinner og barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hæren har sendt forsterkninger til byene i delstaten Gujarat, hvor det i går hersket en anspent fred. Soldater og politi greide imidlertid ikke å forhindre at 27 personer ble brent levende i den hovedsakelig muslimske landsbyen Bijapur. Hinduer skal ha blokkert veien inn til landsbyen, men 40 personer ble likevel reddet ut, ifølge politiet.

«Lær av oss hvordan man skal sette fyr på en muslim,» står det skrevet på en murvegg i utkanten av byen Ahmedabad.

Blodbad

Rundt 415 mennesker er døde etter at den religiøse volden ble satt i gang av muslimer onsdag, melder BBC.

Et tog med hinduer ble satt i brann, og 58 mennesker brant i hjel innesperret i toget. Flertallet var kvinner og barn. Opptøyene er det verste religiøse blodbadet i India på ti år.

Hevnaksjonene fra hinduene har spredd seg til landsbygda til tross for at statsminister Atal Behari Vajpayee har bedt om fred.

- At mennesker brennes levende, deriblant kvinner og barn, er en skam for nasjonen, sa statsminister Vajpayee i går. Blodbadet forverrer det allerede anspente forholdet til Pakistan.

Kniver og sverd

Rasende hinduer væpnet med kniver og sverd marsjerte natt til lørdag gjennom gatene i byen Ahmedabad, samtidig som det ble spredt rykter om at muslimer planla hevnangrep.

I muslimske områder av byen er knapt et hus eller en moské uten skader. I enkelte områder av delstaten har politiet begynt å flytte muslimer fra blandede nabolag til tungt bevoktede muslimske enklaver.

Åtte personer ble også drept da hinduaktivister satte fyr på et muslimsk bakeri.

Statsminister Vajpayee ba i en TV-tale i går hinduene og muslimene om å slutte fred.

Det er innført portforbud i store deler av Gujarat, og politiet har fått ordre om å skyte lovbrytere på stedet. I går ble to personer skutt og drept. Dagen før ble minst fem personer drept da politiet skjøt mot det de betegner som en «ustyrlig menneskemengde». Om lag 1200 mennesker er pågrepet.

Konflikten som utløste togbrannen onsdag, dreier seg om en hellig plass for både muslimer og hinduer i den nordlige byen Ayodhya. Hinduene var på vei hjem etter å ha deltatt i en aksjon til støtte for at det skal bygges et tempel på plassen hvor det tidligere sto en moské fra det 16. århundret. I 1992 ble den ødelagt av hinduekstremister. Den gangen mistet mer enn 3000 mennesker livet i opptøyer over hele India.

27 DREPT: Hinduer fektet med sverd mot en muslimsk gjeng under kampene i Ahmedabad i går. Minst 27 mennesker er drept.