Brenner nynorsk-bok i tønne

Unge Høyre legger seg flate og beklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no) Unge Høyre i Hordaland beskyldes for å lage bokbål etter å ha brent en nynorsk-bok i en reklamefilm. Nå har Unge Høyre-leder i Hordaland, Haakon Thuestad, avgjort at reklamefilmen ikke skal brukes.

Kaster bok i brennende tønne

Beskyldningen om bokbål kom i forbindelse med innspillingen av tre reklamefilmer der Unge Høyre vil fronte et budskap om valgfrihet. I den ene filmen er en sosialist plassert i et industriområde. Ved siden av ham brenner det i en tønne. Sosialisten sier at han vil tvinge alle elever til å ha sidemål.

Inn på scenen kommer en person fra Unge Høyre og tar frem en nynorsk-ordbok, før han erklærer at elevene selv må få velge sidemål.

«Dette er mitt sidemål», sier han og hiver nynorsk-ordboka i den brennende tønna.

Rollen spilles av stortingskandidat Harald Victor Hove, som er nominert på femteplass på Høyres liste i Hordaland.

Vil ikke offentliggjøre filmen

Unge Høyre-leder Haakon Thuestad avviser at den brennende boka er et bokbål.

- Det kunne like godt ha vært en søppelkasse. Flammene har skapt litt oppstyr, men det er overhode ikke noe bokbål, sier han til Dagbladet.no.

Ingen av Unge Høyre-medlemmene reagerte på innholdet i filmen.

- Det hadde jo ingenting med et bokbål å gjøre. Vi koblet det ikke, men vi ser det i ettertid, beklager Thuestad.

Filmen er i hovedsak laget som en hobbyproduksjon og er ikke blitt offentliggjort. To andre reklamer er også produsert. Filmsnuttene skulle brukes på ungdomspartiets egne hjemmesider, men nå blir den ene filmen liggende i skuffen.

- Filmen vil ikke bli offentliggjort hvis det blir mer bråk. Vi ønsker ikke å provosere. Det er ufint å prøve å gi oss et slitk stempel, dette er en misforståelse, sier Thuestad, som mener at politiske motstandere prøver å slå mynt på tabben.

- At noen prøver å bruke dette politisk, kan vi ikke gjøre noe med, sier han til Dagbladet.no.

Vil bli kvitt sidemål

Stortingskandidat Harald Victor Hove understreker overfor Dagbladet.no at filmsnutten ikke var ment verken som bokbål eller som en kampanje mot nynorsk.

- Det er ikke en kampanje mot nynorsk, men mot sidemål. Det er det skriftlige, tvungne sidemålet vi vil til livs. Vi ønsker at elevene skal få velge selv. I ettertid ser vi at vi burde ha tenkt på hvordan folk kunne reagere, sier 22-åringen.

- Men dere brenner en bok i en tønne?

- Man får et inntrykk av at boken blir brent. Det er et sterkt virkemiddel som har skapt reaksjoner. Vi beklager hvis noen føler seg støtt, sier Hove, som håper på plass på Stortinget etter 12. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer