Brenner sine egne

I protest mot manglende kampvilje forlot de libyske delegatene det arabiske toppmøtet i Egypt. Mens toppmøtet fortsetter, brenner palestinerne bilder av flere arabiske ledere. Rasende demonstranter er lei fredsforsøkene, og forlanger full krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem palestinere er drept i dagens kamper i Gazastripen og på Vestbredden - over 50 er skadd. Håper om fred synes uendelig langt borte i kveld.

Et sjeldent syn møtte Hebrons innbyggere i dag, da demonstrantene vendte hatet mot moderate arabiske ledere. Under en begravelse på Hebron brente massene bilder av Egypt-presidenten Hosni Mubarak, Jordan-kongen Abdullah II, Marokko-kongen Mohammed VI og Saudi Arabia-kongen Fahd.

Samtlige støtter palestinske landkrav, men Jordan og Egypt har diplomatiske forbindelser med Israel. Marokko og Saudi Arabia har tette bånd til USA.

- Vi blir drept

- Vi bør slutte å kaste stein. Vi bør lære å skyte og plassere bomber langs veiene, sier Amar Hassan (28) til nyhetsbyrået AP.

Han var med i begravelsesfølget i Nablus på Vestbredden hvor flere titusener fulgte fire palestinere som ble drept i gårsdagens sammenstøt.

- Kjære arabere, følg med på hva som skjer - vi blir drept, formanet folkemengden.

På toppmøtet i Kairo er ledere fra 22 arabiske land samlet for å diskutere kampene som har rast i Israel de siste drøye tre ukene.

- Israel har sabotert fredsprosessen ved å terrorisere uskyldige sivile og drepe forsvarsløse barn, sa Egypt-president Hosni Mubarak da det arabiske toppmøtet åpnet.

Han ville likevel ikke gi opp fredsprosessen - slik Israel midlertidig har gjort. Det fikk libyerne til å se rødt. De reiste seg og forlot møtet i protest.

Advarer araber-lederne

- Møtet fordømmer ikke Israel hardt nok. Et minste krav er at alle diplomatiske forbindelser kuttes, sier delegasjonen fra Libya i en uttalelse.

- Våre palestinske brødre dør hver dag og araberne er rasende på israelerne. Med de arabiske lederne er passive og stille, fastslår Libya og krever sterkere lut.

I palestinske flyktningleirer i Sidon i Sør-Libanon demonstrerer tusenvis av mennesker. De krever at de arabiske landene må bryte alle forbindelser med Israel.

- Vi advarer Fatah og selvstyre-myndighetene, at hvis de fortsetter å holde fast på fredsavtalene, som er døde, vil vi gå mot dem. Og dette er en advarsel, sier Osama Hamdan fra den palestinske motstandsbevegelsen Hamas i Libanon.

Skutt under bilvask

Timer før dagens arabiske toppmøte, angrep et israelsk kamphelikopter og panservogner en sør-libanesisk landsby - én ble drept. FN fordømmer Israel for tredje gang mens kampene raser videre.

Den 13 år gamle Mohammed al-Najar ble erklært klinisk død på sykehuset, etter han ble truffet av skarpe skudd i hodet under sammenstøt med israelske soldater i Khan Yunis i sør i Gaza.

Den femten år gamle Omar al-Moheissi ble skutt i brystet under sammenstøt med israelske soldater som beskyttet den jødiske bosettingen Kfar Darom, også sør i Gaza.

En taksisjåfør døde etter skuddskader i den delte byen Hebron. Han ble truffet av kuler i hodet da han vasket bilen, mens ungdommer i nærheten støtte sammen med israelske soldater. En palestinsk mann ble skutt under sammenstøt med israelske soldater i byen Ramallah på Vestbredden, skriver NTB.

Kan stenge palestinerne inne

I går ble ni palestinere drept og 103 skadd, melder nyhetsbyrået AP. Med det bakteppet var sinnene i kok under det arabiske toppmøtet.

- Israel begår massakre på det palestinske folk, åpnet Arafat.

FNs generalforsamling fordømte i dag Israels «overdrevne maktbruk» for tredje gang på kort tid. Resolusjonen ble vedtatt med 92 mot 6 stemmer - 46 avsto fra å stemme - deriblant Norge. Flertallet fordømmer voldsbølgen som startet da Ariel Sharon besøkte moské-området på Tempelhøyden i Jerusalem 28. september.

Siden da har rundt 120 blitt drept - flesteparten palestinere - og flere tusen skadd.

Israel erklærte i går fredsprosessen for død fordi våpenhvile-avtalen fra tirsdag ikke ble overholdt. De vil nå ta en pause og revurdere forholdet til palestinerne.

Etter helgas arabiske toppmøte, kan Israel komme til å gi soldatene ny ordre om hvordan de skal svare på de palestinske angrepene. Barak sier at det kan bli aktuelt å lage en væpna grense rundt palestinske områder.

HAT: Palestinske flyktninger i Libanon brenner en Ehud Barak-dukke. Seinere vendte hatet seg mot moderate arabiske ledere.
SKUTT OG DREPT: Mohammad al-Najar (13) blir båret vekk fra kampområdet.
VASKET BILEN: Taxisjåfør Fayez Kemari ble skutt i hodet da han sto 200 meter fra opprørene i Hebron.