Brenner sine hjem

SAMODREZA (Dagbladet): Flammene slår opp langs veggene på det nybygde våningshuset. Murstein brekker av fra taket. Fastspente kyr rauter i desperat redsel. En albaner trosser den uutholdelige varmen og greier å berge ut noen planker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne fredagsettermiddagen står gårdene i brann ved landsbyen Samodreza (Samadraxha på albansk), kloss inntil riksveien midtveis mellom Kosovos provinshovedstad Pristina og industribyen Mitrovica.

Det siste de serbiske gårdbrukerfamiliene har gjort før de rømte nordover mot Serbia, er å sette fyr på sine egne eiendommer. Først har de lastet opp det de kunne få plass til på traktorhengere og lastebiler. Deretter har de dynket gårdsbygningene med bensin og tent på.

Dette er den brente jords taktikk. Ingenting av verdi skal bli igjen til albanerne når serberne har forlatt Kosovo.

Tykk, svart røyk

Kloss inntil riksveien står fire gårdsbygninger i brann når Dagbladet passerer på vei de fire milene fra Mitrovica til Pristina. Lenger borte stiger røyken og flammene opp fra et titall andre gårder.

Den første gårdsbygningen vi kommer til, er et eneste flammehav. Tykk, svart røyk stiger opp. En albaner har kommet til. Med livet som innsats greier han å berge ut noen materialer som ligger under den brennende bygningen. Han trenger materialene for å bygge opp igjen sitt eget ødelagte hjem.

Den neste gårdsbygningen er også overtent. Her har familien reist fra hysdyra. Foruten kyrne som står bundet inne i fjøset, renner en ungokse desperat rundt på gårdsplassen. Han har satt hodet fast i en plastdunk, sikkert på jakt etter noe å drikke. Han har ingen sjanse til å komme løs.

Det er i denne situasjonen Dagbladets fotograf legger kameraet fra seg for å berge et dyr. Ikke uten risiko for seg selv griper han fatt i dunken. Etter to forsøk, mens oksen desperat forsøker å slite seg løs, greier Tomm Christiansen å dra oksehodet ut av den dødelige fella. Oksen springer av sted.

Fullbyrdet

Her blir tragedien i Kosovo fullbyrdet. Først har serbiske politistyrker og paramilitære gjenger plyndret og brent albanske hus og landsbyer.

Hele kvartaler inne i Mitrovica er fullstendig utslettet. Ødeleggelsene i byen er langt verre enn i Sarajevo i Bosnia.

Ruinene sprengt

ndashEtter at de brente ned de albanske husene, kom serberne med bulldosere for å fjerne alle spor etter albanerne, forteller Vesel Halili (43) til Dagbladet. Engelskprofessoren som arbeidet som tolk for OSSE-observatørene i Mitrovica, har holdt seg skjult i byen under hele krigen.

Lot seg bruke

Bare jordhauger er igjen der moskeen sto inne i sentrum av byen. Den ble stukket i brann 2. mai. Ruinene ble sprengt med dynamitt noen dager seinere, forteller øyenvitner.

Trass i brutaliteten og den uhyggelige effektiviteten mislyktes Slobodan Milosevic i sitt forsøk på å på å fordrive et folk og å utslette sporene etter deres kultur og historie.

Mange av de serbiske sivile lot seg bruke som slaktere i dette spillet. Nå flykter skyldige og uskyldige serbere i panikk fra Kosovo.

I titusener reiser de, selv om NATO forsikrer at KFOR-styrkene vil beskytte alle, uansett nasjonalitet.

Deres siste hilsen til albanerne er å brenne sine egne hjem.

<B>MED FARE FOR LIVET: </B>En albaner som trenger bygningsmaterialer redder ut noen planker fra et brennende hus. Dette serbiske huset er stukket i brann av serbere.