Donald Trump:

Brenner til: - Faen ta ham

USAs tidligere president Donald Trump hevder at han har reddet Israel fra ødeleggelse. Nå beskylder han den tidligere israelske statsministeren Benjamin Netanyahu for illojalitet.

- FORRÅDT: Tidligere president i USA Donald Trump føler seg forrådt av tidligere statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu. Foto: Pat Benic/UPI/Shutterstock/NTB
- FORRÅDT: Tidligere president i USA Donald Trump føler seg forrådt av tidligere statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu. Foto: Pat Benic/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom flere år hadde de to verdenslederne Donald Trump og Benjamin Netanyahu en av de sterkeste alliansene i verden. Det er ikke tilfellet nå lenger.

I et intervju om en kommende bok kritiserer Trump den tidligere israelske statsministeren gjentatte ganger. Det skriver forfatteren av boka, Barak Ravid, i det amerikanske mediet Axios.

Trump er særlig misfornøyd over at Netanyahu gratulerte Joe Biden med seieren i presidentvalget i USA. Spesielt fordi Trump anså valgresultatet som fusk.

Ifølge Trump gjorde Netanyahu en stor feil.

- Han var veldig tidlig ute. Tidligere enn de fleste. Jeg har ikke snakket med ham siden. Faen ta ham, sier Trump i et intervju.

VÅPENHANDEL: ] Etter at USA nylig anerkjente Marokkos FN-stridige anneksjon av Vest-Sahara, planlegges nå amerikanske våpensalg til Marokko. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Føler seg forrådt

Den tidligere amerikanske presidenten skal ha uttalt dette i to intervjuer i april og i juli, i forbindelse med bokutgivelsen til Ravid.

Boka handler om Trumps rolle i fredsprosessen i Midtøsten.

I begge intervjuene har Trump gitt uttrykk for at ingen andre har gjort så mye for Netanyahu som han selv. Derfor anser han det som forræderi at Netanyahu gratulerte Biden med valgseieren.

- Jeg likte Bibi. Jeg liker fortsatt Bibi. Men jeg liker også lojalitet. Den første personen som gratulerte Biden var Bibi, sier Trump som omtaler Netanyahu med kallenavnet hans.

- Han var den mannen som jeg gjorde mest for, mer enn noen andre personer som jeg har hatt noe med å gjøre, legger han til.

- Verdsetter Trump

Få timer etter Trump først kom med de brutale uttalelsene skrev Netanyahu en kommentar der han understreker at han «verdsetter Trumps støtte til Israel høyt».

- Jeg verdsetter også den sterke alliansen mellom Israel og USA, og det var derfor viktig for meg å gratulere den kommende presidenten, forklarte Netanyahu til Times of Israel.

Selv om Trump hevder at Netanyahu var den første verdenslederen som gratulerte Biden med valgseieren, så stemmer ikke det, ifølge israelske medier.

I november 2020 påpekte blant annet Times of Israel at gratulasjonen fra den israelske statsministeren kom mer enn 12 timer etter at de amerikanske mediene omtalte Biden som den neste presidenten - og flere timer etter andre statsledere.

Netanyahu, som gikk av fra posten som statsminister i sommer, er anklaget for korrupsjon.

KLAGEMUREN: Donald Trump besøkte Klagemuren i Jerusalem i 2017, i anledning av at han besluttet å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun/UPI/Shutterstock/NTB
KLAGEMUREN: Donald Trump besøkte Klagemuren i Jerusalem i 2017, i anledning av at han besluttet å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

- Jeg reddet Israel

Gjennom sin tid som president la ikke Trump skjul på sin støtte til både Netanyahu og Israel.

Han besluttet blant annet å flytte USAs ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, og anerkjente dermed byen som Israels hovedstad. Det førte til et massivt sinne i flere arabiske land.

Den tidligere amerikanske presidenten erklærte også de israelske bosettingene i besatte områder som lovlige.

I det nylige intervjuet uttrykker Trump sin overbevisning om at han, ved å trekke seg ut av atomavtalen med Iran, reddet Israel fra total ødeleggelse.

- Hvis ikke det hadde vært for meg, så tror jeg at Israel hadde blitt ødelagt. Ok. Vil du vite hva jeg faktisk tenker? Jeg tror at Israel kanskje hadde vært ødelagt på nåværende tidspunkt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer