STRØMPRISER: Under spørretimen på Stortinget ble det høy temperatur da Erna Solberg havnet i debatt med SVs leder Audun Lysbakken om tiltak for de fattigste. Video: Stortinget Vis mer Vis mer Vis mer

Brennhet strømdebatt: - Erna gikk sur

Erna Solberg var tøff i klypa mot opposisjonen. - Jeg snakket sak og jeg gikk til angrep, utdyper statsministeren.

Erna Solberg måtte svare for offentlig pengebruk i Stortingets muntlige spørretime i dag. Statsministeren beskyldes for å kjøpe seg ut av alle problemer, og for å gi blaffen i handlingsregelen.

På spørsmål om hva Solberg gjør for å bekjempe de voksende strømprisene, mener opposisjonen at statsministeren svarte dem på en usaklig måte fra Stortingets talerstol.

- Hun går til angrep på oss som stiller spørsmål om politikk, framfor å svare på hva hun vil gjøre for vanlige folk. Det er helt symptomatisk. Solberg gikk lei av å snakke om strømprisene, for der har hun lite å komme med. Hun gjør jo ingenting og gikk nok litt sur da hun fikk stadig flere spørsmål fra opposisjonen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han sa fra talerstolen at en rekke mennesker som har lite penger «nå har mindre enn de ville hatt på grunn av Erna Solbergs politikk».

Og så kom SV-lederen med nådestøtet mot Solberg:

- Erna Solberg mener at folk med dårlig råd har det for godt til at regjeringen skal gjøre noen tiltak mot strømprisene nå.

Se video øverst i saken!

Erna i angrep

Lysbakken ble straks kalt «uverdig» av statsministeren. Solberg ble ikke klubbet av presidenten for uparlamentarisk språk. Like etterpå uttalte Solberg seg også «forbauset» over innlegget til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som hun heller ikke var spesielt imponert over.

- Burde Solberg blitt klubbet?

- Det får folk selv vurdere. Det jeg er opptatt av er at vi stiller spørsmål om saker som angår folk, mange er jo utrolig bekymret for strømprisen, og så svarer Solberg bare med å gå til angrep på oss, sier Vedum.

- Dere er store gutter - sutrer dere ikke litt nå?

- Nei. Vi tåler selvfølgelig å få påpakning fra statsministeren, men vi mener hun burde svare på spørsmål og vise bekymring for strømprisene framfor å angripe oss som stiller spørsmål, svarer Vedum.

Erna: - Jeg blir tillagt meninger

Solberg sier hun reagerte på Lysbakken fordi han tilla henne synspunkter hun ikke har. Statsministeren sier hun «alltid har ment» at dette er ugreit å gjøre.

- Han sa jeg mente folk hadde god nok økonomi til å tåle økningen i strømprisen. Det har jeg aldri sagt. Jeg synes at det å tillegge folk meninger, spesielt siden jeg sa det motsatte fra talerstolen, er ufint. Det har jeg alltid ment er ufint, sier Solberg til Dagbladet.

- Du angriper likevel opposisjonen framfor å snakke om sak?

- Jeg snakker både om sak og jeg angriper dem. Jeg skjønner at dette er ubehagelig for SV, som har snakket mye om strømpriser, men faktisk ville ha høyere el-avgift enn i dag. Det er også ubehagelig for Senterpartiet som har angrepet oss for økningen i el-avgiften, selv om de har vært med på nesten alle økningene.

- Senterpartiet vil ha en lavere el-avgift nå, da?

- Det siste året har de ønsket el-avgift som er ett øre lavere enn regjeringen. Ett øre. Det er en balanse jeg synes Slagsvold Vedum burde ivareta når han stiller spørsmål fra Stortingets talerstol, svarer Solberg.