Brennhet valgkamp

Brannene i Hellas får trolig også stor innvirkning på parlamentsvalget 16. september, skriver Jan-Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Inkompetent» var budskapet på førstesida til den respekterte avisa Eleftherotypia i går. Det var ikke vanskelig å forstå hvem budskapet var myntet på; den sittende greske regjeringen. På lederplass skrev avisa at regjeringens påstander om at brannene er påsatt gjennom en organisert plan er oppdiktet – for å skjule egen maktesløshet.

Det går bokstavelig talt varmt for seg i Hellas om dagen. Brannene, som er de verste på over to hundre år, ødelegger skoger, dyrket mark, hus og hjem. Inntil i går kveld var minst 64 mennesker funnet døde. Det kommer hjelp fra en rekke land i Europa, men foreløpig har ikke brannfolk og redningsmannskaper klart å få kontroll over de mange brannene.

Det har brent i Hellas siden juni, men det er først den siste uka at brannene har kommet totalt ut av kontroll. Ifølge det amerikanske nyhetsmagasinet Time har det vært mer enn 3 000 skogbranner i Hellas i år. En blanding av sterk vind, tørke og høye temperaturer har fått skylda, men de siste dagene har konspirasjonsteoriene florert – i media og blant vanlige innbyggere. Avismeldinger har blant annet gått ut på at brannene er et resultat av et utenlandsk komplott. En av de vanligste påstandene de siste dagene er at greske eiendomsutviklere har satt fyr på fredede naturområder for å kunne bygge der. En talsmann for de nå så forhatte eiendomsutviklerne avviser beskyldningen som grunnløs over BBC med følgende kommentar:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer