HETE HYTTER: Etterspørselen etter leie av sjøhytter med god standard er høy. Foto: Novasol.
HETE HYTTER: Etterspørselen etter leie av sjøhytter med god standard er høy. Foto: Novasol.Vis mer

Brennhete tips til hytteeiere

Høyt trykk og lav skatt i utleie, men gjør ting riktig.

(Finansavisen): For mange hytteeiere kan ferieboligen være en god inntektskilde i ukene den ikke benyttes, skriver Finansavisen.

- Snittpris for en hytte med høy standard en uke i høysesong ligger rundt 10.000 kroner. Men det avhenger blant annet av standard, størrelse og beliggenhet, sier daglig leder Pia Buen i utleieselskapet Novasol.

- Våre dyreste hus ut til kundene ligger i snitt på 25.000 kroner for en uke, legger hun til.

Minst ti uker årlig

På Finn.no ligger flere store fjellhytter med svært mange sengeplasser ute til 50-70.000 kroner i ukentlig leie, samt sjøhytter med plass til 2-3 familier for 40.000 kroner i uken.

De som leier ut via Novasol må ifølge avisen stille sin hytte til disposisjon i minst ti uker i løpet av året, hvorav syv i høysesong.

- En god feriebolig leier i snitt ut minst 10 uker i løpet av året. Noen opplever utleie på mer enn 22 uker, sier Buen.

God standard selger

Hun merker ifølge Finansavisen at etterspørselen etter utleiehytter av god standard er økende.

- Salget øker med standarden på ferieboligen, sier Buen.

- Vi opplever stor etterspørsel etter fiskehus nær vann om sommeren og hus nær skisteder om vinteren. Sjusjøen er spesielt populært, fortsetter hun.

Spesielt tyskere har lagt sin elsk på Novasols norske utleiehytter, i tillegg til nordmenn, dansker og nederlendere, skriver avisen. Utleien er størst på Vest- og Sørlandet.

Skattegunstig

Utleie av hytte for opptil 10.000 kroner i året er skattefritt. Leieinntekter utover 10.000 kroner beskattes med 23 prosent.

I tillegg får du et sjablonfradrag på 15 prosent av leieinntekten, da det er vanskelig å trekke ut kostnader knyttet til utleieforholdet når du også bruker hytta selv.

Fradrag for provisjonsutgifter til utleiebyrå er derimot fjernet fra og med i år.

Ved sjøen kan du spare skatt ved å leie ut hytta og båten hver for seg, med to separate kontrakter, skriver Finansavisen.

Du kan nemlig leie ut innbo til 10.000 kroner i året uten at det utløser skatt.

Leier du ut flere hytter, gjelder fribeløpet på 10.000 kroner for hver eiendom. Du kan ifølge avisen altså få skattefrie inntekter fra fjellhytta, samtidig som du selv er på hytta ved sjøen.

Ha skriftlig avtale

Når du leier ut hytta, sørg også for at du har det juridiske på det tørre.

Huseiernes Landsforbund har ifølge avisen en standardavtale for utleie av hytte.

- I denne avtalen er det også viktig å ha en bestemmelse om utkastelse, om leier ikke flytter frivillig, sier Anders Leisner, leder for forbundets juridiske avdeling.

- For kortvarige leieforhold er det også fornuftig å kreve at pengene skal være på konto før leieforholdet starter, legger han til overfor Finansavisen.

Fjern verdisaker

Leisner anbefaler generelt alle som leier ut å fjerne verdisaker. Det samme gjør informasjonsdirektør Jon Berge i If.

- Vi opplever ikke mange forsikringssaker knyttet til hytteutleie, men har fått meldinger om at ting er blitt stjålet fra utleieobjekter, sier han til avisen.

I tilfelle evt. skader påpeker Leisner i Huseiernes Landsforbund overfor Finansavisen også betydningen av å dokumentere standarden ved starten av leieforholdet.

- Dette kan i dag gjøres enkelt med digital filming og fotografering, sier han.

Andre økonominyheter:
Supermegler skal selge gigantvillaer for 150 millioner
Har tjent 100 millioner i bryggeskur