Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brennhett Hellas brenner

ATEN (NTB-AFP): Etter flere dager med sviende høye temperaturer lyttet grekerne lettet til dagens værmeldinger som varslet kjøligere vær. Samtidig kjemper over 1000 brannmenn og soldater mot skogbrannene som raser over landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske regjeringen møttes til krisemøte i dag da antallet skogbranner krøp over 100. To skogkledte fjellområder nord for Aten stod i fare for å bli slukt av flammene, ett av dem ligger så nær hovedstaden at røyk og aske drev inn over byen. I enkelte områder ble eldre og barn evakuert, og hittil er åtte personer brakt til sykehuset med brannskader.

Det var likevel en delvis optimistisk innenriksminister Alexander Papadoupoulos som kom ut fra regjeringens krisemøte. Nyheten om at temperaturen ville forlate 45-gradersmerket og synke ut over ettermiddagen er en glad melding for både brannmannskaper og en hel befolkning med heteslag.

Hetebølgen, som har gjort landskapene knusktørre og ekstremt brannfarlige, har krevd mange liv i middelhavsstrøkene de siste dagene. I Albania har i alt åtte personer omkommet både i branner og av heteslag, og mange er lagt inn på sykehus på grunn av hete, forurensing og vannmangel i flere regioner.

I Italia har heten krevd ni liv, deriblant to barn som var etterlatt i biler parkert i solsteken. På Sicilia ble det målt 46,6 varmegrader i helgen. Men også i Italia falt temperaturen i dag til mer levelige 32

varmegrader.

I Italia har branner fart over 250.000 mål skog og mark sør i landet. I Hellas har flammene spist seg over nærmere 2.000 mål olivenlunder.

Brannene har skapt politisk opprør i Hellas. Grekerne mener brannmannskapene startet arbeidet for sent, og at regjeringen ikke hadde etablert forebyggende tiltak. Regjeringen på sin side mener mange av brannene er påsatt, og dermed utenfor deres kontroll, og at de har gjort sitt beste omstendighetene tatt i betraktning.

I ettermiddag skal brannmannskapene ha fått kontroll over de fleste brannene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!