- Brenning av koranen setter NATO-liv i fare

Koranbrenning i Florida setter indirekte norske liv i fare. Nå advarer USAs øverstkommanderende.

PROTESTER: I går ble det brent amerikanske flagg og en dukke som skulle forestille pastor Terry Jones i Dove World Outreach Center. Demonstrasjonen i Kabul i Afghanistan inneholdt også mange anti-amerikanske og anti-vestlige slagord. Foto: AP
PROTESTER: I går ble det brent amerikanske flagg og en dukke som skulle forestille pastor Terry Jones i Dove World Outreach Center. Demonstrasjonen i Kabul i Afghanistan inneholdt også mange anti-amerikanske og anti-vestlige slagord. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Floridakirka Dove World Outreach Centre med 50 medlemmer er iferd med å sette soldaters liv i fare når de skal lage bokbål av koraner lørdag. Dette er en del av kirkas 11. september-markering - International Burn a Koran Day.

Nå advarer USAs øverste leder i Afghanistan, general David Petraeus, mot koranbrenningen. Han mener det kan føre til drap til soldater i det krigsherjede landet der NATO siden 2001 har kjempet mot Taliban.

- Det er en trussel mot våre tropper og det setter i fare hele vår innsats i Afghanistan. Det er nøyaktig slike ting Taliban utnytter og det kan føre til store problemer. Ikke bare i Afghanistan, men over hele verden hvor vi er engasjert i muslimske samfunn, sier Petraeus.

Norske liv i fare I så fall settes også - indirekte - norske liv i fare. Norske soldater er som kjent med i kampen mot Taliban for å sikre en demokratisk utvikling i Afghanistan. I sommer ble fire norske soldater drept av en bilbombe.

- FEIGT: Demonstranter i Jakarta, Indonesia protesterer mot koranbrenningen i helga. Foto: EPA
- FEIGT: Demonstranter i Jakarta, Indonesia protesterer mot koranbrenningen i helga. Foto: EPA Vis mer

Den planlagte koranbrenningen har skapt store protester i den muslimske verden. I går var det demonstrasjoner i Kabul, det har tidligere vært demonstrasjoner også andre steder.

Prisonplanet.com har fått tak i et FBI-dokument der det heter at det er sannsynlig med et terroristangrep mot Florida hvis koranbrenningen blir gjennomført. Det føderale politiet skal ikke ha konkret informasjon om et forestående angrep, men de advarer mot faren.

Ikke skremt - Koranen er deres hellige bok, hvis noen sier at de kommer til å ødelegge og vandalisere noe som er veldig hellig for dem, skaper det uro og bekymring blant folk, sier Petraeus.

Dove World har ingen planer om å stoppe koranbrenningen, men anerkjenner Petraeus' bekymringer.

ADVARER: General David Petraeus advarer mot å brenne koranen, han mener det setter soldatenes liv i fare. Foto: AFP
ADVARER: General David Petraeus advarer mot å brenne koranen, han mener det setter soldatenes liv i fare. Foto: AFP Vis mer

- Vi må sende en klar beskjed til de radikale elementene i islam at vi ikke lenger vil la oss kontrollere og bli dominert av deres skremsler og trusler, sier Terry Jones i Dove World.

Kirka gir ti grunner til å brenne koranen på sin hjemmeside.

DOVE WORLD: Floridakirka Dove World har følgende bilde på Facebook-siden for International Burn a Koran Day. Foto: Facebook
DOVE WORLD: Floridakirka Dove World har følgende bilde på Facebook-siden for International Burn a Koran Day. Foto: Facebook Vis mer