Brennpunkt Jakarta

Jakarta, september 1995. Store oljemalerier av Gro Harlem Brundtland og hennes mann Arne Olav pryder Jakartas avenyer. De mest finslepne taler utveksles over ristaflene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Indonesia er i dag en kilde til global og regional fred og stabilitet, uttaler Harlem Brundtland og hever glasset til en skål med Mohammed Suharto, generalen som i 1966 overtok makten fra president Sukarno mot et bakteppe av opptøyer og sosial uro. Siden har han styrt verdens fjerde mest folkerike land med hard hånd. Den norske statsministeren er full av lovord overfor landets «vitale og ekspanderende» økonomi og Suhartos arbeid for å deregulere indonesisk økonomi.

  • Den gangen var Gro selvsagt ikke alene om sine analyser. For en statsminister på salgsturné til Asia var det ikke så lett å forutse at den eksplosive kombinasjonen av nepotistisk vanstyre og dyp økonomisk krise seinere skulle lede Indonesia ut i den alvorligste politiske situasjonen på 30 år. Situasjonen i Jakarta var i går ute av kontroll. Etter tre dager med opptøyer, plyndring og drap, satte hæren inn pansrede personellkjøretøyer mot folkemengdene i hovedstaden. - Situasjonen vil bedre seg. Vær så snill å tro på de væpnede styrker, sa den indonesiske forsvarssjefen og forsvarsministeren, general Wiranto, i går.
  • De siste dagenes bilder fra Jakarta har ikke bare paralleller til Suhartos egen maktovertakelse. De kan til forveksling også minne om opptøyene som feide president Marcos fra makten i Filippinene i 1986. Mens Marcos endte sine dager i landflyktighet, ligger general Suhartos skjebne i hendene på hæren. I Filippinene kom omveltningen først da hærsjef og seinere president Fidel Ramos sammen med ledende militære sluttet seg til opposisjonen. I Indonesia er det ingen tegn til alvorlig splittelse blant de militære. Den dagen de militære skulle støtte reformkravene, vil Suhartos regime gå mot undergangen.
  • Den aldrende diktatorens forvitrede og korrupte regime har forent studenter, muslimske opposisjonelle og de fattige i kravet om politiske og økonomiske reformer. Suharto har vist liten vilje til å oppfylle vilkårene i redningspakken på 43 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Sammen med de seks barna sine har han en formue på rundt 300 milliarder kroner, noe som tilsvarer halvparten av landets bruttonasjonalinntekt. Formuen er intakt, mens de fattige rammes av arbeidsledighet, av priser som går i været, og av en myntenhet som har tapt sin verdi med over 80 prosent på mindre enn ett år.
  • I går flyktet flere hundre etniske kinesere i panikk fra hovedstaden. De er igjen blitt utpekt som syndebukker, på samme måten som da opp til en halv million angivelige kommunister og kinesere ble slaktet ned etter et mislykt kuppforsøk mot tidligere president Sukarno i 1965. Kineserne utgjør bare fire prosent av befolkningen på 206 millioner, men kontrollerer store deler av landets forretningsliv og har vært et hovedmål for de siste dagenes plyndringer.
  • Indonesia har verdens største muslimske befolkning. Ved siden av hæren er det bare de store muslimske organisasjonene som vil kunne være i stand til å utfordre Suharto. Langvarig undertrykkelse har langt på vei ødelagt det øvrige sivile samfunn. Den progressive muslimske lederen Amien Rais har klare presidentambisjoner. Med 28 millioner muslimer i ryggen har han nå åpent oppfordret Suharto til å trekke seg fra makten. Få tror at Suharto vil gjøre dette frivillig.
  • Suharto har bygd opp det moderne Indonesia ut fra tesen om at økonomisk utvikling må komme foran individets rettigheter, og at enestyre er å foretrekke framfor demokrati. Nå stuper vekstratene, rovdriften på naturressursene manifesterer seg i brennende regnskoger, og manglende politisk frihet lar seg ikke fullt ut kompensere av nok ris i matskålene. Færre og færre har tro på at presidenten er i stand til å møte disse langsiktige utfordringene. På kort sikt er spørsmålet hvilken grad av maktutøvelse han vil bruke for å knuse oppstanden fra sitt eget folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer