Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brent flagg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Politiet er endelig kommet på fornuftig spor i saken mot komikeren Otto Jespersen, der OJ var siktet for skjending av det amerikanske flagget. Det dreier seg som kjent om et innslag i moroprogrammet «Torsdagsklubben»: I ironiske ordelag gikk Jespersen løs på USA for invasjonen i Irak. Innslaget endte med at han brente det amerikanske flagget.
  • Forestillingen om at en nasjon kan krenkes gjennom en ublid behandling av nasjonens fremste symbol, flagget, hører til i en forgangen tid. I vår globaliserte tidsalder er nasjonalstaten svekket som identitetsskapende enhet. Flagget brukes dessuten til så mangt, og slett ikke bare til høytidelige og høyverdige anledninger. Det er vanskelig å akseptere at et slikt symbol skal ha særskilt beskyttelse i forhold til ytringsfriheten. I USA har selveste høyesterett sagt at flagget må kunne brennes som en fri ytring. Det ville være underlig om en norsk komiker skulle straffes her i landet for en handling mot det amerikanske flagget som er straff-fri i det landet flagget er symbol for.