Brent til døde

DRUMCREE (Dagbladet): Tre uskyldige barns død førte til at mange protestantiske menn i Orange-ordenen besinnet seg og reiste hjem fra Drumcree i går. Men de mest fanatiske holder ut, og forlangte at de skal få marsjere gjennom den katolske Garvaghy Road.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre brødre Richard (11), Mark (9) og Jason (8) Quinn ble myrdet i sine senger i Ballymoney da fanatiske protestanter kastet bensinbomber inn i huset mens de sov. Deres synd var at deres mor er katolikk og faren protestant. Foreldrene overlevde. Familien har i lang tid mottatt trusler fra de fanatiske protestantene i området.

Fordømt

Mordene ble fordømt av statsminister Tony Blair som kalte det «barbarisk», og den nordirske statsråd Mo Mowlan, som ba Orange-ordenen avlyse marsjen.

Nyvalgte førsteminister David Trimble og hans nestkommanderende Seamus Mallon ba Orange-mennene besinne seg og avlyse marsjen.

- Hvor mange liv må gå tapt for deres prinsipper? Et barns liv, to barns liv, tre barns liv? spurte Seamus Mallon.

Spøkelsesby

Den tidligere protestantiske terroristen David Ervine, som nå er aktiv i fredsprosessen, var like rystet over de forferdelige barnemordene.

- Byene våre er forvandlet til spøkelsesbyer. Folk tør ikke gå ut. Er det slik vi vil ha det? spurte Ervine.
De fanatiske protestantene vi møtte ved sperringene insisterte på at det er deres rett til å marsjere, slik de har gjort i 308 år.

Talsmannen for Organge-losjen i byen Portadown, David Jones insisterte på at losjene i denne byen vil holde fast på kravet om å få marsjere gjennom den katolske gata Garvaghy Road.

Det hjalp ikke at hans egen prest William Bigham oppfordret dem fra prekestolen i Drumcree-kirken til å avlyse marsjen.

Branner

Situasjonen i Nord-Irland minner meg om mitt første møte med provinsen høsten 1969. Da ble flere hundre katolske familier brent ut av sine hjem av protestantene. De ble tvunget til å flykte til den irske republikken hvor det ble opprettet flyktningleirer. Det var etnisk utrensking, og den er startet på nytt nå.

Mange av de som protesterer i Drumcree, tilhører illegale terroristorganisasjoner. De er oppsatt på å starte en ny krig. Disse terroristene er i likhet med utbryterne fra IRA mest interessert i at konflikten fortsetter. Det gir dem makt og penger.
De fanatiske protestantene som i en uke nå har forsøkt å bryte gjennom politisperringene i Drumcree, er fylt av hat. «Vi kan stanse Nord-Irland,» skrøt en av ringlederne. Andre lovet flere mordbranner.

En av lederne ble sitert i Mail on Sunday i går:

«Vi må brenne alle katolikker ut og drepe barna deres med sverd. Hvis de får vokse opp, vil de drepe oss.»

Bibelen

Med Bibelen i den ene handa og pistolen i den andre herjer disse fanatikerne igjen i Nord-Irland.

Dette er etnisk utrensking. Allerede nå er 130 private hjem angrepet med bensinbomber og om lag like mange forretninger.

I Drumcree var de verste sammenstøtene natt til søndag da 4000 demonstranter deltok.

De mest aktive forsøkte å ta seg gjennom sperringene, flere ble arrestert. Det er blitt skutt med skarp fra terroristene, og politiet har svart med gummikuler.

<B>DREPT:</B> Brødrene Jason (8), Mark (9) og Richard (11) brant i hjel etter at protestantiske terrorister satte huset de bodde i i brann.