Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brente sjal for å redde livet

NEW YORK/BERLIN (Dagbladet): Amerikanske Heather Mercer (24) tente på Taliban-sjalet sitt for å lede de amerikanske kommandohelikoptrene til stedet der de åtte vestlige gislene ventet på å bli plukket opp fra et jorde sør for Kabul i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem andre kvinnene kastet også sine store sjal på bålet slik at de amerikanske helikoptrene kunne få øye på dem, lande og ta dem med i sikkerhet.

Det er far til Dayna Curry, Tilden Curry, som forteller om redningsaksjonen der amerikanske kommandosoldater i stummende mørke natt til torsdag kunne hente gislene ut fra et jorde ved byen Ghazni mellom Kabul og Kandahar.

Liten lykt

- De hadde bare en liten lykt, og helikopteret kunne ikke se dem, forteller han fra sitt hjem i Tennessee etter å ha snakket med datteren Dayna i telefonen.

- Da Heather satte fyr på sjalet sitt, gjorde de andre kvinnene det samme slik at de fikk i stand et varselbål av hodeplaggene. Da helikopteret kom tilbake, så de bålet, landet og tok dem om bord og fløy dem til Pakistan, sier han.

- Et av de tre ufravikelige kravene jeg stilte til Taliban, var betingelsesløs frigivelse av fangene. Nå er det oppfylt, sa en svært tilfreds president Bush fra grillfesten han holdt for Russlands president Putin på ranchen i Crawford i Texas.

Et av de tyske gislene, Georg Taubmann, fortalte i går i Islamabad at det var en kommandant fra Nordalliansen som satte dem fri fra fengselet som Taliban plasserte fangene i.

Fryktet for sitt liv

De åtte arresterte hjelpearbeiderne var Heather Mercer og Dayna Curry fra USA, Peter Bunch og Diana Thomas fra Australia, Georg Taubmann, Katrin Jelinek, Margit Stebner og Silke Durrkopf fra Tyskland. Sammen med seksten afghanske medhjelpere ble disse åtte arrestert av Taliban for tre måneder siden og tiltalt for kristen misjonsvirksomhet. Under Taliban kunne dette medføre dødsstraff.

De afghanske medhjelperne ble frigitt i Kabul i går.

- Mirakel

Selve redningen da de amerikanske soldatene dukket opp, beskrev han som «et reint mirakel».

Tirsdag morgen ble de to mennene og seks kvinnene hentet ut av containeren og flyttet til et stinkende fengsel i Ghazni, som ligger ca. 7 mil sør for Kabul.

- Vi regnet med å bli henrettet. Da Taliban-soldatene flyktet og etterlot oss alene i fengselet i byen Ghasni, regnet vi med å dø, sier Taubmann.

Livredde

Like etter at de ble plassert i cellene sine, hørte de amerikanske fly bombe mål i nærheten. En time seinere begynte et opprør mot Taliban, og like etter brøt soldater inn i fengselet.

- De åpnet bare dørene og vi var redd det var Taliban-soldater som kom for å ta oss med til Kandahar. Vi var livredde, sier Taubmann, som mener det var soldater fra Nordalliansen som befridde dem.

De amerikanske kommandosoldatene som hentet gislene ut av Afghanistan, fløy dem til en base i Pakistan. Der ble de tatt om bord i et Hercules transportfly og fløyet til Islamabad.

I PAPPAS FAVN: John Mercer omfavner sin datter Heather etter at hun ankom Islamabad i går ettermiddag.Foto: UNITED STATES MARINE CORPS/Ap
Hele Norges coronakart