Corona

Brente statsminister-dokke: «Hun må avlives»

Pågripelser og kaos preget Københavns gater da «Men in black» holdt sin corona-demonstrasjon.

DUKKEBRANN: Demonstrantene i Danmark brant lørdag kveld en dokke som etterlignet den danske statsministeren Mette Frederiksen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.8K
Se mer

Det er ikke første gang de tar til gatene for å vise sin motstand. Tidligere har blant annet Aalborg vært arena for «Men in black» sine opprop. Lørdag kveld var det i sentrum av København man kunne se og høre gruppas corona-demonstrasjon.

Oppmerksomheten har i etterkant vært enorm, men ikke hovedsakelig på grunn av det store oppmøtet.

At omkring 1000 mennesker møtte opp og protesterte mot landets innførte restriksjoner, kom i skyggen av ei dokke som ble satt fyr på. Det skriver flere danske medier.

AGGRESSIV STEMNING: Det ble aggressivt mellom demonstranter og politiet i danske København i kveld under en demonstrasjon mot coronahåndteringen i landet. Video: Ritzau / Christian Roth Christensen Vis mer

Det var aldri noen tvil om hvem det skulle forestille - med både parykk, klær og et bilde av statsminister Mette Frederiksens ansikt. Skiltet montert på magen levnet heller ingen tvil om demonstrantenes budskap: «Hun må og skal avlives».

Etter først å ha blitt hengt opp i en lyktestolpe, befant dokka seg kort tid etter i et flammehav, mens demonstrantenes rop kunne høres: «Frihet for Danmark, vi har fått nok!»

Bildene fra stedet har fått flere av landets sentrale politikere til å rase.

FLAMMEHAV: Dokka som skulle forestille statsminister Mette Frederiksen ble brent i København sentrum lørdag kveld. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB
FLAMMEHAV: Dokka som skulle forestille statsminister Mette Frederiksen ble brent i København sentrum lørdag kveld. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB Vis mer

- Totalt uakseptabelt

Totalt ble fem av demonstrantene pågrepet under urolighetene i sentrumsgatene lørdag kveld. Ifølge Michael Andersen ved politiet i København, ble samtlige løslatt etter å avhør.

Justisminister Nick Hækkerup går hardt ut mot de involverte og deres oppførsel.

- Alle har selvsagt lov til å demonstrere. Men dessverre ser vi nok en gang en demonstrasjon som må oppløses av politiet, og at selv de blir møtt av flaskekasting og liknende. Dette er totalt uakseptabelt, sier Hækkerup til Ritzau.

Han er tydelig på at demonstrasjonen vil få etterspill for de involverte. Samtidig tar flere av landets politikere til tastaturet, og uttrykker sin mening på Twitter.

- Forferdelig og skremmende, skriver folketingsmedlem for Enhedsliste, Pernille Skipper.

- Er folk blitt helt gale. Sånt gjør vi ikke i Danmark, skriver de Konservatives leder Søren Pape Poulsen.

Socialdemokratenes Jesper Petersen er også klar i sin tale.

- Svært ubehagelig! Demonstrere har man rett til, men det her hører ikke hjemme noen steder, skriver han og får støtte av Venstres Sophie Løhde og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

«Danmarks barn»

Ifølge BT har politiet allerede mottatt en anmeldelse i saken, som vil bli etterforsket. «Men in black» har den siste tida fått mye oppmerksomhet for sine markeringer. På deres Facebook-side markedsfører de seg selv på følgende måte:

Vi møtes på gata for frihet. Vi marsjerer for og med hele og alle i Danmark. Vi er Danmarks barn. Vi går for Danmarks frihet.

Leder for politiets beredskapstropp i København, Peter Dahl, sier til Politiken at han er bekymret for situasjonen og den eskalerende temperaturen blant gruppa, også på nettet.

- Vi har sett demonstrasjoner både sist sommer, høst og i vinter, som har vært varslet uten å være voldelige og konfronterende. Men de siste ukene har vi i stigende grad sett opptrapping og konfrontasjon fra en av gruppene, sier han til Politiken.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer