Terrorangrepet på New Zealand

Brenton Tarrant utpekt som gjerningsmann. Publiserte rasemanifest og sendte drap direkte

- Bare en vanlig hvit mann, 28 år gammel. Født i Australia i en arbeiderklassefamilie, skriver siktede Brenton Tarrant. Minst 49 mennesker er drept i angrepet på New Zealand.

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den australske statsborgeren Brenton Tarrant er av australske myndigheter utpekt som mannen bak terrorangrepet i Christchurch på New Zealand natt til fredag.

Det skriver både New Zealands største avis Herald og australske ABC. Politiet på New Zealand har ikke ønsket å bekrefte mannens navn, men bekreftet at en mann i 20-åra er siktet og vil framstilles for retten i morgen.

DREPT: Svært mange drept i moskéangrep på New Zealand. Gjerningsmannen skal ha filmet hendelsen med et kroppskamera, og sendt dette live. Politiet ber om at dette ikke spres i sosiale medier. Video: CNN Vis mer

Han skal nå være siktet for drap etter at minst 49 mennesker ble drept i to moskeer fredag ettermiddag lokal tid.

17 minutter med skrekk

Under profilen Brenton Tarrant på Facebook har den angivelige 28 år gamle mannen publisert en lenke til et langt «manifest» om hvorfor han skal ha utført angrepet, og har i tillegg lagt ut en 17 minutter lang livestream på Facebook.

Videoen viser at skytteren kjører til Al Noor-moskeen i Christchurch. Om bord i den beige stasjonsvogna har han flere våpen og mengder ammunisjon både i framsetet og bagasjerommet.

Videoen viser videre at skytteren har på seg et hjelmkamera før han går inn i moskeen og åpner ild. Ifølge videoen er han inne i moskeen i tre minutter før han går tilbake til bilen. Der skal han ha hentet mer ammunisjon, før han gikk tilbake igjen i moskeen.

Skytteren klarte å blokkere utgangen til moskeen, og ladet våpenet sitt flere ganger under angrepet.

Til slutt i videoen kjører han bort fra åstedet.

Rasemanifest

49 personer er drept og 20 personer er alvorlig skadd etter skytingen i to moskeer under fredagsbønnen i Christchurch på New Zealand. Rundt klokka 13.40 lokal tid (01.40 norsk tid) ble det først avfyrt skudd i Noor-moskeen. Skytingen fant sted under fredagsbønnen, som startet klokken 13.39.

Like etterpå kom det melding om skyting i Linwood-moskeen, drøyt ti minutters kjøring unna.

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner. Fire ble først pågrepet, én av dem er sjekket ut av saken, og statusen for to andre er uklar.

PÅGRIPELSE: En video filmet av et øyevitne like ved åstedet, skal vise pågripelsen av én av de antatte gjerningspersonene bak moskéangrepene på New Zealand, ifølge BBC. Video: AP Vis mer

Den antatte hovedmannen omtales av australske myndigheter som en «høyreekestrem terrorist».

I tillegg til det som skal være en livesending fra terrorangrepet, har mannen publisert et 74 siders langt manifest.

Dagbladet besitter det som skal være terroristens manifest. Manifestet beskriver i stor grad «hvit makt» og kristenfundementalistiske holdninger.

SIKTET: Tre menn er pågrepet etter angrepene på de to moskeene i Christchurch. Politisjef Mike Bush forteller at en av dem, en mann i slutten av 20-åra, er siktet for drap og skal møte i retten i morgen. De etterforsker videre hvordan de to andre er involvert. Video: AP Vis mer

Hvit overmakt

- Bare en vanlig hvit mann, 28 år gammel. Født i Australia i en arbeiderklassefamilie, skriver den siktede Brenton Tarrant i sitt manifest.

Manifestet er innledet med et dikt om raseri, hvor mannen siterer Dylan Thomas-diktet «Do not go gentle into that good night».

I manifestet virker mannen å ha en besettelse med hvit overmakt over muslimer, og skriver spesielt mye om «fødselsrater».

I manifestet skriver han om at alle ikke-europeere må deporteres, og det europeiske folks overmakt.

Mannen identifiserer seg selv som europeer og ikke australier.

- Hva er en australier om ikke en full europeer? Jeg tuller, men Australia er en europeisk koloni av spesielt britiske folk og derfor en forlengelse av Europa.

- Ville ta hevn

I manifestet skriver han også at han ville «ta hevn» over 12 år gamle Ebba Åkerlund som ble drept i terrorangrepet i Stockholm i april 2017.

Han beskriver den 12 år gamle jenta som «en katalysator for hans voldelige angrep».

På et av våpnene hans hadde han skrevet et navn: «Ebba Åkerlund».

Tarrant skriver direkte at motivasjonen hans er å «redusere innvandringen til eurpoeiske land ved å skremme og fysisk fjerne innvandrerne selv».

Manifestet er avsluttet med ordene:

«Europa reiser seg».

I manifestet hyller Tarrant også den norske terroristen Anders Behring Breivik og anser seg selv som medlem av Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar.

I en lengre seksjon, hvor han intervjuer seg selv om årsaken til at han gjennomfører angrepene, nevnes Breivik - som tok livet av 77 mennesker i 22. juli-angrepene - en rekke ganger, og det virker som Tarrant ser på ham som en overordnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer