Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brev- og besøkskontrollen fortsetter for «Ubåt-Madsen»

Ubåtkapteinen Peter Madsen (47) fikk torsdag formiddag avslag på begjæringen om opphevelsen av formiddag brev- og besøkskontrollen.

VARETEKTSFENGSLET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er tiltalt for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. I går avviste byretten begjæringen hans om å oppheve besøksforbudet. Foto: deadlinepress.dk
VARETEKTSFENGSLET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er tiltalt for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. I går avviste byretten begjæringen hans om å oppheve besøksforbudet. Foto: deadlinepress.dk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag, nøyaktig en måned før rettssaken mot Peter Madsen (47) starter i Københavns byrett, led 47-åringen et nederlag i retten. Ubåtkapteinen, som er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30), har sittet varetektsfengslet siden august.

I går formiddag begjærte han brev- og besøkskontrollen han har vært underlagt siden august, opphevet. Til Ekstra Bladet sier aktor, Jacob Buch-Jepsen, at byretten avviser Madsens ønske.

- Byretten har valgt å følge påtalemyndighetenes krav om brev og besøkskontroll i henhold til fengslingsgrunnlaget og konsekvensrisikoen, sier han.

- Ukonkret begrunnelse

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, synes ikke aktors begrunnelse er god nok. Hun forstår ikke hvorfor retten ikke kan imøtekomme ønsket om å oppheve besøkskontrollen for en bestemt person, men vil ikke si noe om hvilken person det skulle gjelde.

- Jeg mener at begrunnelsen ikke er konkret nok. Min oppfattelse er at den skal være det, i alle fall når man fratar noen ens frihet, sier hun og henviser til Den europeiske menneskerettsdomstol, artikkel 8. Loven omhandler retten til respekt for privat- og familieliv.

Mistenkt for drap

Rettssaken mot Madsen starter 8. mars, varer i over tolv dager. Hvis alt går som planlagt, kommer dommen i slutten av april. Påtalemyndighetene i Danmark mener at den drapstiltalte ubåtkapteinen bandt den svenske journalisten fast med strips i ubåten før han drepte henne.

​Ifølge tiltalen mener påtalemyndighetene at Madsen planla drapet, blant annet ved at han tok med seg kniv, skrutrekkere, rør og sag i ubåten. I tillegg tiltales han for likskjending, partering og for grove seksuelle overgrep.

​I tiltalen beskrives det som «andre seksuelle handlinger enn samleie som er meget farlige».

Drapet skjedde i tidsrommet klokka 22.00 den 10. august og klokka 10.00 den 11. august i fjor.

​Påtalemyndighetene mener at Madsen mishandlet Wall ved å slå henne, stikke og snitte i henne, før han til slutt drepte henne.

Nekter straffskyld

Danske påtalemyndigheter har bedt om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen.

Madsen selv erkjenner ikke å ha drept Wall, og nekter også for å ha hatt seksuell omgang med henne. Ubåtkapteinen, som gjentatte ganger har endret sin forklaring, sier parteringen var en panikkhandling.

Dansk politi har funnet deler av Walls parterte lik i sjøen. Det tok flere måneder før etterforskerne fant hele kroppen til Wall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!