Brev 1: Utsett Brexit. Brev 2: Ikke gi meg den

Boris Johnson har sendt en usignert forespørsel om brexit-utsettelse til EU. Samtidig har statsministeren sendt et brev hvor han ber EU ikke gi ham utsettelsen.

IKKE BREXIT ENDA: Statsminister Boris Johnson ble nedstemt da det såkalte Letwin-forslaget ble vedtatt med 322 stemmer mot 306. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld opplevde statsminister Boris Johnson et stort nederlag. Han måtte, etter en avstemning i Underhuset, be EU-president Donald Tusk om en utsettelse av brexit.

Den britiske statsministeren har tidligere uttalt at han heller vil «ligge død i en grøft» enn å be om en ny utsettelse for breixt. Han har hele tiden holdt fast ved at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober.

To brev

Men klokka 23 lørdag bekrefter EU-president Donald Tusk at han har mottatt Johnsons forespørsel om en utsettelse av brexit.

- Jeg vil nå begynne å konsultere EU-lederne om hvordan det skal reageres, tvitrer han.

Ifølge både BBC og Sky News har Johnson ikke signert brevet om utsettelse. Derimot har han sendt enda et brev, som han faktisk har signert.

Der ber Johnson EU om å ikke gi ham utsettelsen.

I brevet skriver Johnson at han tror at en utsettelse av brexit vil være en feil, ifølge BBCs kilde.

Johnson hadde ifølge The Guardian til klokka 23 i kveld, altså midnatt norsk tid, til å sende et utsettelsesbrevet til EU.

Letwin-forslaget

Årsaken til Johnsons store nederlag, er at Underhuset lørdag ettermiddag vedtok at man ikke kan ha en avstemning på regjeringens Brexit-avtale før det er laget lovverk på avtalen.

Johnson sa at han har til hensikt å få dette lovverket på plass i neste uke. Det er det flere som tviler på at er mulig å få til på så kort varsel.

Statsminister Johnson ble nedstemt da det såkalte Letwin-forslaget ble vedtatt med 322 stemmer mot 306. Dermed har den tidligere ministeren Sir Oliver Letwin sikret at Storbritannia ikke kan forlate EU uten noen avtale.

- Det blir ikke noen forsinkelser. Jeg vil gjøre mitt for å få til Brexit-avtalen den 31. oktober. Vi var temmelig nære på å vinne i dag, sa Johnson like etter avstemningen.

Statsministeren var uenig i at dette betydde at han måtte be EU om en utsettelse.

- Jeg ikke vil forhandle med EU om en forsinkelse, og loven tvinger meg heller ikke til å gjøre det, sier Johnson.

FORNØYD: OIiver Letwin, det tidligere tory-medlemmet som la fram utsettelsesforslaget, sier han er fornøyd med resultatet. Foto: AP / NTB scanpix
FORNØYD: OIiver Letwin, det tidligere tory-medlemmet som la fram utsettelsesforslaget, sier han er fornøyd med resultatet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Vil ha utsettelse

Labours leder Jeremy Corbyn uttrykte forferdelse over at Johnson i sitt innlegg sa han ikke ville forhandle med EU om en utsettelse. Han fryktet at Johnson med det tilkjennegir at han ikke vil be om en utsettelse, noe som ville vært et lovbrudd.

- Jeg inviterer ham til å tenke veldig nøye igjennom uttalelsene han nettopp kom med om å nekte, tilsynelatende, å be om forlengelsen som loven pålegger ham, sa Corbyn.

OIiver Letwin, det tidligere tory-medlemmet som la fram utsettelsesforslaget, sa han er fornøyd med resultatet, og at han var sikker på at Johnson ville opptre i henhold til loven og be om en utsettelse.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Tre scenarioer

Like før avstemningen i Underhuset, sa Brexit-ekspert Jan Erik Mustad følgende til Dagbladet:

- Det er mye som tyder på at det blir flertall for Letwin-forslaget. Forslaget er et slags sikkerhetsnett, som gjør at Storbritannia ikke går ut av EU uten en Brexit-avtale, sa han.

Dermed ser det ut til at avstemningen om Brexit vil bli utsatt til tirsdag, som er et nederlag for Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Om Underhuset så stemmer ned Brexit-avtalen til uka, blir det enda nye forhandlinger.

- Hvis denne avtalen forkastes, står de på bar bakke igjen, men da vil det nok komme et parlamentsvalg, og det vil være en god nok grunn for EU, sier Mustad.

HVA VIL SKJE?: Hvert år blir åtti tusen tonn laks eksportert fra Norge til Storbritannia. Nå skal britene ut av EU. Hvordan vil det påvirke den norske næringa? Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mustad mener det er tre mulige scenarioer i Brexit-kaoset:

1. Det blir et flertall for Brexit-avtalen.

2. Brexit-avtalen til Johnson forkastes. Det utlyses etter hvert parlamentsvalg, som gjør at EU går med på forhandlinger om en ny avtale.

3. Det gjennomføres en ny folkeavstemning.

- Jeg mener det siste er riktig. Da britene stemte for Brexit i 2016, ante de ikke hva de stemte for. Demonstrantene i Londons gater ønsker en ny folkeavstemning. Det gjør også Labour og stadig flere briter, sier Mustad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer