Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brev fra Trumps advokater: - Kunne benådet seg selv

Mener presidenten står over etterforskningen og ikke trenger å vitne.

KAN BLI TVUNGET TIL Å VITNE: Dersom president Donald Trump ikke sier seg villig til å forklare seg i Russland-saken, kan han bli tvunget til å vitne gjennom stevning. Foto: Leah Millias / Reuters / NTB Scanpix
KAN BLI TVUNGET TIL Å VITNE: Dersom president Donald Trump ikke sier seg villig til å forklare seg i Russland-saken, kan han bli tvunget til å vitne gjennom stevning. Foto: Leah Millias / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et lekket brev fra president Donald Trumps advokater til spesialetterforsker Robert Mueller argumenteres det for at Trump ikke trenger å vitne i Russland-saken, og at det er absurd å snakke om at han står i veien for granskingen. Årsaken er at han i kraft av presidentembetet står over granskingen i myndighet, skriver avisa The Hill.

I det omfattende brevet på 20 sider, som storavisa New York Times har offentliggjort og analysert i sin helhet, skriver advokatene:

SPESIALETTERFORSKER: Tidligere FBI-direktør og visejustisminister Robert Mueller leder etterforskningen av hvorvidt Trumps valgkampapparat samarbeidet med Russland for at han skulle vinne presidentvalget i 2016. Foto: Molly Riley / Reuters / NTB Scanpix
SPESIALETTERFORSKER: Tidligere FBI-direktør og visejustisminister Robert Mueller leder etterforskningen av hvorvidt Trumps valgkampapparat samarbeidet med Russland for at han skulle vinne presidentvalget i 2016. Foto: Molly Riley / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Det er fremdeles vårt standpunkt at presidentens handlinger her, i kraft av hans stilling som den øverste håndhever av loven, verken konstitusjonelt eller judisielt kan utgjøre en hindring fordi det i så fall ville tilsi at han hindret seg selv, og at han kunne, dersom han ønsket det, utøvd sin makt til å benåde, om han så ønsket.»

Flere siktet

Mueller ble for et drøyt år siden utnevnt av det amerikanske justisdepartementet til å lede etterforskningen av hvorvidt Trumps valgkampapparat og Russland samarbeidet om å få ham valgt.

Så langt er flere av Trumps tidligere nære medarbeidere siktet i saken. Blant dem er forhenværende nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som i fjor sa seg skyldig i å lyve til FBI; og tidligere valgkampgeneral Paul Manafort, som er tiltalt for skattejuks og hvitvasking.

Muellers folk har i flere måneder prøvd å få til en avtale om at Trump avgir vitnemål i saken. Spesialetterforskeren ønsker å bringe på det rene hvorvidt han prøvde å stille seg i veien for Russland-etterforskningen.

Trumps advokater, derimot, kjemper med nebb og klør for å forhindre at han forklarer seg. De frykter at påtalemakten kan komme til å bruke presidentens egne ord mot ham.

Strid om stevning

Presidentens motvillighet til å vitne har brakt på banen muligheten for å stevne ham og således tvinge ham til å avgi forklaring. Rudy Giuliani, tidligere New York-borgermester og medlem av advokatteamet, bekrefter at de er forberedt på at noe slikt kan skje.

Kommer det så langt at Trump blir stevnet, vil presidentens konstitusjonelle stilling, slik den tolkes av advokatene i brevet til Mueller, bli satt på prøve og kan selv bli gjenstand for rettslig prøving.

Trump selv var svært raskt på banen rundt New York Times' publisering av brevet - faktisk postet han en offensiv tvitring om det noen minutter før avisa trykte «publiser»:

«Det fantes ingen sammensvergelse med Russland (bortsett fra med Demokratene). Nå skal denne svært kostbare Heksejakt-Svindelen ta slutt? Så ille for Landet vårt. Lekker spesialetterforskeren/justisdepartementet brevene mine til Fake News-media? Burde undersøke Demokratenes korrupsjon isteden?» skriver presidenten.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBIs Russland-etterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket. Video: CNN Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!