Brev-kampanje slo feil

The Guardian oppfordret leserne sine til å påvirke stemmegiverne i Ohio. Utfallet ble at Bush vant Clark County.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den engelske avisas storstile kampanje for å få hjemmesitterne opp av sofaen, ble fatal for demokratenes John Kerry. Mer enn 14.000 Guardian-lesere benyttet seg av sjansen til sende en brev over Atlanteren. Men den omfattende støtten til Kerry slo motsatt vei.

Motsatt utfall

Guardians prosjekt var følgende: Ved å gå inn på et nettsted avisa hadde rigget opp, ville lesere få utlevert en adresse til en uavhengig velger i Clark County, Ohio. Ohio var en av vippestatene Kerry trengte å vinne om han skulle ha en sjanse mot Bush. Ved sist presidentvalg vippet pendelen mot Al Gore som vant Clark County i siste liten. Nå har byen snudd. For mens den engelske avisa håpet å starte en vennlig dialog over Atlanteren, ble utfallet det motsatte.

Mange av brevene kristiserte krigen i Irak, fokuserte på USAs fryktskapende utenrikspolitikk og oppfordret velgeren til å fjerne den sittende presidenten fra makta. Kampanjen skapte sterk reasksjoner. Det hvite hus truet med å trekke The Guardians presseakkreditering og Rupert Murdochs reaksjonære nyhetskanal Fox brukte tre timer på å angripe dette påfunnet fra en avis som våget å blande seg inn i amerikanske valg.

Fyrte opp velgerne

Nå viser det at kampanjen oppildnet velgerne til å stemme på George Bush, ifølge USA Today.

- Det fyrte opp vår side, ikke bare i Clark County, men over hele staten, sier Jason Mauk, talsmann for Ohios republikanske parti.

- Vi har fått hundrevis av telefoner fra mennesker som har rapporterer om dette til oss og spurt om hva de kan gjøre. Vi har til og med hørt fra amerikasnke demokrater i utlandet som fortalte oss om at dette fikk dem til å bestemme seg for å stemme på Bush, sier Mauk.

Og svaret fra de som fikk brev var av denne typen:

Tenk gjennom dette: Hold deg unna amerikansks valgpolitikk. Med mindre du vil ha selskap av en US marineoffiser som snart senker seg over Guardians lokaler og banker livskitten ut av deg. Før du blir transportert til Guantanamo Bay der du kan dele lokaler med noen ensomme Talibanske sauepassere.

The Guardians kampanje ble avlyst etter bare et døgn, men også flere nordmenn rakk å hente adresser før moroa var over.

BJØRNETJENESTE:</B> De europeiske leserene av Guardian trodde de hjalp Kerry til en delseier.
FEIL MÅL:</B> .. istedet oppildnet de velgerne til å forsvare Bush og stemme republikansk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer