Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brev mot Bush

Britiske The Guardian har virkelig funnet ut hvordan de skal erte på seg amerikanere. De satte i verk «Operation Clark County».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYLIG SPLEISET

en gruppe nordmenn på en halvsides annonse i The Washington Post, for å forklare amerikanerne at Bushs politikk ikke hadde nordmenns støtte. Annonsen sto på trykk, de færreste der borte la merke til den, og en annonse i en eliteavis henvender seg til eliten, ikke den jevne amerikaner.

The Guardian ønsket også å bidra, men de siktet seg direkte inn mot grasrota.

I SITT BILAG

- G2 - lanserte de en kampanje. Ved å gå inn på et nettsted Guardian hadde rigget opp, ville lesere av The Guardian kunne få utlevert en adresse til en uavhengig velger i Clark County, Ohio. Ohio er en av vippestatene Kerry trenger å vinne om han skal ha en sjanse mot Bush. Så oppfordret The Guardian sine lesere til å skrive et personlig brev til personen på den adressen - og forklare ham hvorfor resten av verden ønsket Bush vekk fra makten.

FOR Å SLÅ AN TONEN

lot de tre kjente briter skrive brev til amerikanske velgere: John le Carré gjorde det: «Ingen amerikansk president i historien har vært så universalt hatet som George W. Bush. Mens Bush utkjempet sin fars krig for dine penger, ruinerte han også ditt land. Gi oss tilbake det Amerika vi elsket,» skrev han blant annet. Richard Dawkins fulgte opp: «Som klistremerkene sier: {lsquo}Re-defeat Bush'. Men denne gangen, gjør det så grundig at verken hans brors venner i Florida eller høyesterett vil klare å manipulere valgresultatet.»

IDEEN SLO AN.

Tusenvis skal ha skrevet brev, og forvirrede amerikanere i Clark County har mottatt lange brev fra vilt fremmede utlendinger som bønnfaller dem om å stemme Kerry. Kampanjen kom raskt på forsiden i lokalavisa Springfield News-Sun i Clark County. Mer enn fjorten tusen navn og adresser var blitt lastet ned fra Guardians nettsted sist søndag. Men republikanske bloggere har oppfordret sine sympatisører til å registrere seg på Guardians nettsted, for å hindre at navn på påvirkelige amerikanske velgere havner i hendene på europeiske raddiser.

DET VAR IKKE ALT.

Rupert Murdochs reaksjonære nyhetskanal Fox gikk rett til angrep på The Guardian. Den mørkeblå radioprogramlederen Rush Limbaugh brukte tre timer av sitt program på å angripe dette påfunnet fra en avis som våget å blande seg inn i amerikanske valg. Og fra amerikanere haglet det med protester. Guardian-journalister har mottatt opptil 700 brev hver fra republikanere som tar til motmæle. I mange kom skjellsordene tett som hagl. Et eksempel siteres av The Guardian: «Jeg håper ørene deres blir til rumpehull som bæsjer på skuldrene deres.» Hvor tar de det fra? Andre tok det større, historiske perspektivet: «Sist engelskmennene prøvde å overtale oss til noe, gikk vi til revolusjon,» sa Bush/Cheney-kampanjens talsmann, og viste til uavhengighetskrigen i 1776.

IKKE FOR DET:

Heller ikke alle demokratene i USA likte påfunnet. De er vettskremt over at det skal slå tilbake - at gode amerikanere vil stemme Bush fordi utlendinger prøver å blande seg inn og få dem til å stemme Kerry. Og kanskje stemmer det. Hvis vi i Norge hadde druknet i brev fra amerikanske konservative som prøvde å få oss fra å stemme på Kristin Halvorsen, skal du ikke se bort fra at det hadde løftet SV.

Kampanjen har blitt nyheter over hele verden: Kinesiske, japanske og arabiske journalister har intervjuet redaktøren av The Guardian om tiltaket. Og The Guardians redaksjon er selv litt rystet over effekten: Det startet jo som et typisk ironisk britisk påfunn.

SKULLE DU HA LYST

til å være med, er det for seint. Det hele har antatt slike dimensjoner at The Guardian fant det best å stenge adressetjenesten på nettstedet www.guardian.co.uk/clarkcounty. Men The Guardian opplyste at flere nordmenn rakk å hente adresser før moroa var over. Så vi har gjort vårt, vi óg.

BREV MOT BUSH: The Guardian lanserte en kampanje for å få uregistrerte velgere i Clark County, Ohio, til å ikke stemme på Bush.
SPLEISELAG: Inga Marte Thorkildsen og flere med henne skrev brev til Bush. De færreste der borte la merke til det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media