Brev til Norge: - Bekymret

I et brev til Anniken Huitfeldt (Ap), erkjenner Sergej Lavrov at han er bekymret for Arktisk råds framtid. Utenriksdepartementet avviser kontant Lavrovs invitasjon til Huitfeldt om å komme til Russland.

SENDTE BREV: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sendte nylig et brev til Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
SENDTE BREV: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sendte nylig et brev til Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttrykker bekymring i et brev som han har sendt til Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt, viser dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i.

«Vi er bekymret som følge av andre lands handlinger i Arktis som undergraver det langvarige internasjonale samarbeidet som har vært i nordområdene, både i Arktisk råd og i andre organisasjoner som har blitt etablert på initiativ av rådet eller med støtte fra rådet», skriver Lavrov.

Deretter kommer den russiske utenriksministeren, som regnes som en nær og trofast støttespiller til Russland-president Vladimir Putin, med en erkjennelse.

«For å være ærlig, bekymrer jeg meg for Arktisk råds framtid som nordområdenes viktigste internasjonale forum».

Brevet er datert til 8. november og ble mottatt av Utenriksdepartementet 14. november.

BENEKTER INNLEGGELSE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at han har vært innlagt på sykehus i en video publisert på Telegram. Video: Telegram / Maria Zakharova Vis mer

Inviterte til Russland

På nåværende tidspunkt er det Russland som har formannskapet i Arktisk råd, og for å avrunde perioden inviterer Lavrov til et ministermøte i den russiske byen Salekhard, som ligger nordvest i Sibir.

Russland ønsker at utenriksministrene skal være fysisk til stede på møtet så langt det lar seg gjøre.

«Vi foreslår at det utarbeides en meningsfull, felles uttalelse. I den forbindelse tror jeg at det vil være avgjørende at en slik felles uttalelse gjenspeiler hvordan de arktiske stater og de faste medlemmene i Arktisk råd forplikter seg til å opprettholde fred, stabilitet, lav politisk og militær spenning og konstruktivt samarbeid i området», skriver Lavrov i brevet.

Arktisk råd består av de åtte arktiske statene Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og USA og representanter for arktiske urfolk i disse landene. Rådets mandat er å bidra til bærekraftig utvikling og beskyttelse av miljøet i Arktis.

FORDØMMER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer handlingene til Sergej Lavrov og Russland. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

Kald skulder fra Norge

Statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at rådet har blitt satt på pause, men at Norge håper å blåse liv i det igjen når de nå skal overta formannskapet.

- Møter i Arktisk råd ble satt på pause 3. mars som en nødvendig respons på Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Regjeringen ønsker å videreføre Arktisk råd. Internasjonalt samarbeid i Arktis er nødvendig for å kunne håndtere for eksempel klimaendringer og naturmangfold.

- Vi arbeider med å finne gjennomførbare løsninger for det formelle samarbeidet i Arktisk råd når Norge har overtatt lederskapet etter Russland.

Kort og kontant legger statssekretæren til følgende:

- Utenriksministeren planlegger ikke å delta i Salekhard.

FORLOT SALEN: Her forlater Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rommet midt under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld. Vis mer

Natos advarsel

Tidligere har generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato advart mot Russland-president Vladimir Putin og Kina-president Xi Jinping sine planer i Arktis. Advarselen ble fremmet i en kronikk i den kanadiske avisa Globe and Mail.

Blant annet skrev Stoltenberg at Russland og Putin har forpliktet seg til å beskytte arktiske farvann «med alle tilgjengelige midler», samt at de har avslørt sine egne planer om å utvikle nye missilubåter som skal utføre militæroperasjoner i Arktis.

«Russlands evne til å avskjære allierte forsterkninger over Nord-Atlanteren er en strategisk utfordring for Nato», skrev Stoltenberg.

«Tidligere i år forpliktet Beijing og Moskva seg til å styrke samarbeidet i Arktis, som del av et dypere strategisk partnerskap som utfordrer våre verdier og interesser».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer