Brevbomberen avslørt

FBI mener de har funnet identiteten til mannen som har plassert 18 bomber i postkasser i fem ulike stater i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det føderale politiet i USA, FBI, etterlyser nå den 22 år gamle studenten Luke John Helder. Han beskrives som en intelligent ung mann.

Helder studerer ved universitetet i Wisconsin. Spesialagent James Bogner i FBI sier de vil snakke med ham i forbindelse med bombene, og ber han om å melde seg for politiet. De har ingen indikasjoner på at han er bevæpnet, men i sin etterlysning skriver politiet at han er «bevæpnet og farlig», melder CNN.

Luke John Helder ble sist observert i Texas, da kjørte han en svart eller grå 1992-modell Honda Accord, med skilter fra Minnesota.

FBI opplyser at rørbomben som ble funnet mandag ettermiddag i Amarillo i Texas, ser ut til å være lik de 17 andre som er funnet i fire andre stater. Det amerikanske postvesenet bekrefter at bomben også lå sammen med et brev som inneholdt propaganda mot amerikanske myndigheter - lik de øvrige 17 bombene.

Seks personer skadd

FBI har tidligere opplyst at de mener at det var en mann som sto bak alle bombene som ble funnet i postkasser i Iowa, Illinois, Nebraska og Colorado. Seks mennesker ble skadd av postkassebomber i Iowa og Illinois i forrige uke.

Politiet mener at de maskinskrevne brevene som lå ved bombene, og måten de var laget på, tyder på at dette er en ensom manns verk.

Dersom det er Helder som har laget bombene, stemmer FBIs tidligere profil veldig bra. Den konkluderte med at det var en hvit, velutdannet mann som hadde engelsk som morsmål som sto bak bombene.

Men ikke alle bombene har vært helt like. En bombe som eksploderte i en postkasse i Maryland utenfor Washington, var laget med kjemikalier i en flaske. Heller ikke de 18 bombene som Helder skal stå bak er like. FBI opplyser at tennmekanismene er forskjellig i bombene som er funnet i de ulike statene.

Seks av de åtte bombene som ble funnet i Iowa og Illinois eksploderte fredag. Fire postansatte og to andre ble skadd. Ytterligere to bomber ble funnet i de to statene, men de eksploderte ikke.

Ingen av de sju bombene som ble funnet i Nebraska i helga, eller den åttende som ble funnet i går eksploderte.

Ber folk være forsiktige

Innbyggere i Colorado er advart og bedt om å være ekstremt forsiktige når de åpner sine postkasser. De har fått beskjed om å la postkassene stå åpne, slik at postmannen kan se om det ligger noe i postkassene.

Under en pressekonferanse søndag, sa Mike Matuzek fra postverket at innbyggerne i Iowa og Nebraska om å fjerne lokkene på postkassene.

- Dette skal gi sikkerhet både for folk og postansatte, sa Matuzek.

Ingen av bombene er sendt med posten, men lagt direkte i postkassene, antageligvis av brevbomberen selv.

Bombene har vært 2,5 centimeter tykke, og under 20 centimeter lange.

Les hele artikkelen på CNN her.

ETTERLYST: Luke John Helder
<B>BER HAM MELDE SEG: FBI ber Luke John Helder melder seg i forbindelse med postkassebombene.
PÅ FOTBALL-LAGET: Bildet fra 1999 viser Luke John Helder i drakta til skolens fotballag.