Brevduenes mysterium

Brevduer har funnet veien hjem i århundrer, nå sier italienske forskere at de vet hvordan!

BREVDUER: Duene finner veien hjem. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
BREVDUER: Duene finner veien hjem. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Duer kan finne veien hjem fra hundrevis av mil unna. Egenskapen har ført til at disse fuglene har blitt brukt til å fly brev over lengre distanser i hundrevis av år.  

Nå sier forskere fra Italia at de har bevist hvor mye duene avhenger av neseborene sine for å lukte seg fram.  

Forskerne rapporterer i Journal of Experimental Biology at fugler med høyre nesebor blokkert ikke klarer å lage seg et «luktkart» som guider dem i deres reise. 

Avlet opp
Brevduer er spesielt avlet opp til å ha en finstilt egenskap for å kunne finne veien tilbake til redet de vokste opp i. Det er denne egenskapen som gjør at de kan brukes til å transportere små beskjeder over store distanser. De har også blitt brukt til å frakte narkotika.

Det har tidligere blitt gjort forsøk på å få innsikt i mysteriet om hvorfor brevduene har slike navigeringsegenskaper. Undersøkelser viser at når fuglene vokser opp i redene sine, så lærer de hvor de er ut i fra hvor lukter stammer fra.

Det kan virke som om duene konstruerer et mentalt kart ut i fra disse luktene, et kart som er nøyaktig nok til å vise veien hjem.

Lukter seg frem
For å undersøke dette fenomenet nærmere så blokkerte forskerne det høyre eller venstre neseboret på brevduer som hadde vokst opp rett utenfor den italienske byen Pisa.

Forskerne slapp ut fuglene 40 kilometer unna, og fulgte dem med en GPS-sporer i deres ferd hjem.

Ut fra flyruten kunne dr. Gagliardo og hennes kollegaer trekke konklusjonen at fugler som hadde høyre nesebor dekket til fløy en mer anstrengende rute hjem.

De samme fuglene stoppet også mye oftere enn de fuglene som hadde venstre nesebor blokkert, og brukte betraktelig lenger tid på å komme seg hjem.

Andre undersøkelser har tidligere vist at duer har evnen til å «føle» jordas magnetfelt, noe som gir dem et indre kompass.

Men dr. Gagliardo sier at lukt er en viktig del av det som hjelper duene å navigere. Det gir dem viktige retningslinjer for å forstå hvor de er i forhold til hjemmet deres.