TRUSSEL:  
To ansatte i Posten er innlagt på sykehus etter at de fredag ettermiddag reagerte med kløe på hud og i øyne da de håndterte et brev som var adressert til ambassaden. 
Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX
TRUSSEL: To ansatte i Posten er innlagt på sykehus etter at de fredag ettermiddag reagerte med kløe på hud og i øyne da de håndterte et brev som var adressert til ambassaden. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Brevet inneholdt Gaza-trusler på norsk

Politiet jakter norsk avsender. Kan være innsmurt med tåregass eller annen kjemikalie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brevet som førte til at to ansatte i Posten ble lagt på isolat lørdag, inneholdt trusler mot den israelske ambassaden.

Truende ord og setninger, krevet på norsk, henviser direkte til krigen på Gaza, opplyser politiet til Dagbladet.no.

Trolig sendt fra Norge
- De som har undersøkt brevet har måttet åpne konvolutten. Inni var det et brev de oppfattet hadde et klart trusselbudskap relatert til konflikten på Gaza, sier vaktleder Per Olav Utgaard ved Sentralvakten i Oslo til Dagbladet.no.

Det at brevet er skrevet på norsk, samt foreløpige undersøkelser av poststempelet, bekrefter politiets teori om at brevet ble sendt fra Norge et sted.

Bare sjekket for smitte
Undersøkelsene Folkehelseinstituttet har foretatt det siste døgnet har langt på vei fastslått at brevet ikke inneholdt eller inneholder farlig bakteriologisk materiale. Men det er ikke undersøkt for kjemiske spor.

- Folkehelseinstituttet har ikke funnet noe, men vil holde på brevet i et døgn til for å være 100 prosent sikker. Først da vil brevet bli overlevert til oss, og sendt videre til Kripos. Det er Kripos som vil undersøke for kjemiske spor. Laberatoriumet hos Folkehelseinstituttet har ikke denne kapasiteten, sier Utgaard.

Innsmurt med tåregass?
Det finnes en rekke kjemikalier som kan fremkalle svie på huden og i øynene, slik de to postansatte opplevde. Hvis det er slike kjemikalier på brevet, vil det trolig ta kort tid for Kripos å analysere seg frem til hva slags stoffer det er snakk om.

- Det kan altså være sprayet inn med for eksempel tåregass, sier Utgaard til Dagbladet.no.

Den yngste tok i brevet
De to postansatte, en 48 år gammel funksjonær og en 28 år gammel leder, er friskmeldte og er utskrevet fra isolasjon. I dag ble de avhørt av politiet.

- Det var den yngste som håndterte brevet, og fikk en sviende reaksjon i hendene. Han kontaktet den overordnede, som kom inn i rommet og kjente at det begynte å svi i øynene. Det var bare den ene som fysisk var i berøring med brevet, forklarer vaktlederen.