FORUT FOR SIN TID? I dette brevet, datert til 1910, nevner Munch et «ikke ennå oppfunnet lite fjerntelefonapparat som man går med i lommen». 73 år seinere kom mobiltelefonen. Foto: Munchmuseet v/ eMunch.no
FORUT FOR SIN TID? I dette brevet, datert til 1910, nevner Munch et «ikke ennå oppfunnet lite fjerntelefonapparat som man går med i lommen». 73 år seinere kom mobiltelefonen. Foto: Munchmuseet v/ eMunch.no Vis mer

Brevet som kan bevise at Edvard Munch forutså mobiltelefonen allerede i 1910

- Typisk Munch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Havde jeg været i Besiddelse af det ennu ikke oppfundne lille Fjærn-telefonapparat som man går med i Lommen havde De for længe siden faaet Meddelser fra mig.»

Ordene stammer fra et brev kunstneren Edvard Munch skrev til maler, arkitekt og grafiker Jens Willumsen i 1910.

Siden brevet ble skrevet 73 år før den første mobiltelefonen, forøvrig kalt DynaTAC og oppfunnet av Martin Cooper, kom på markedet, spør folk seg nå om Munch virkelig forutså mobiltelefonen.

- Han var forut for sin tid, ja, sier Munch-ekspert Magne Bruteig til Dagbladet.

- Typisk Munch Han er kunsthistoriker og kurator ved Munchmuseet.

- Munch var veldig teknisk interessert, han hadde radioapparat og grammofon før det var allemannseie, blant annet. At han tenkte i de baner, er typisk Munch.

Brevet ble nylig lagt ut på den offisielle Edvard Munchs-siden på Facebook, og hundrevis har delt innlegget.

«Tidsreiser», kommenterer én om kunstneren.

Martin Coopers mobiltelefon, den gang så stor som en murstein, kom på markedet først i 1983 - selv om den ble funnet opp ti år tidligere. Over 60 år tidligere nevnte altså Munch at det ville være fint å ha en telefon som kunne ligge tilgjengelig i lomma.

Kanskje hadde Edvard Munch, den gang 33 år gammel, trengt en hendig, liten telefon han enklere kunne kontakte venner og bekjente med. Han var ikke så godt til det.

Munch holdt telefonkonferanser - Det er kjent at han var treig når det gjaldt brevskriving. Han skrev ofte kort «jeg skal skrive mer snart», men så tok det lang tid før han skrev. Han sleit med å finne de riktige formuleringene - man kan finne 20 utkast til samme brev. Han var perfeksjonist, han fikk aldri den perfekte ordlyden ned på brevet, sier Bruteig.

<strong>BREVET:</strong> «Havde jeg været i Besiddelse af det ennu ikke oppfundne lille Fjærn-telefonapparat som man gårmed i Lommen havde De for længe siden faaet Meddelser fra mig.» Les hele brevet nederst i saken. Foto: Munchmuseet / eMunch.no
BREVET: «Havde jeg været i Besiddelse af det ennu ikke oppfundne lille Fjærn-telefonapparat som man gårmed i Lommen havde De for længe siden faaet Meddelser fra mig.» Les hele brevet nederst i saken. Foto: Munchmuseet / eMunch.no Vis mer

Men Munch var tidlig ute med å benytte seg av teknologien som vokste i rasende fart tidlig i det 20. århundret. Allerede den gang skal han ha brukt telefonen til å holde «telefonkonferanser».

Fra en telefon hjemme kunne han ringe til noen som satt på Grand Café, forteller Munch-eksperten.

- Han brukte ikke telefonen bare til korte beskjeder, men som en åpen, sosial kanal. Hjemme hadde han også på radioen mens han malte - for å lage stemning, forteller kuratoren.

Munch levde fra desember 1863 til januar 1944, og var født og oppvokst på Løten i Hedmark. Hele livet var han nysgjerrig og tenkende, noe som gjenspeiles i både kunsten og brevene han skrev, forklarer Bruteig.

- Jeg er ikke forbauset over det han skrev i brevet, sier han.

Her er hele brevet fra Munch til Willumsen: «Kjære Willumsen. Jeg havde jo tænkt at jeg skulde skrive et længere Brev til Dem - dette viser sig drarud og jeg har jo så umaadelig vanskelig for at skrive Brev - Saa faar jeg blot sende disse faa Linier og hjertelig takke Dem for Deres elskværdige Brev - Jeg var rigtig glaover at De blev fornøiet med Udstillingen i Kristiania - og jeg var næsten stolt af Byendennegang - og De har sandelig velfortjent det Thiis har nu funnet e{?...?}nrigtig bra Plads til {d}Deres Billede i Mussæet - Havde {?...?} jeg været i Besiddelse af det ennu ikke oppfundne lille Fjærn-telefonapparat som man gårmed i Lommen havde Defor længe siden faaet Meddelserfra mig - Jeg haaber at træffe Dem når jeg engang reiser {?...?} gjennem Kjøbenhavn -{?...?} Hjertelige Hilsener Deres hengivne Edvard Munch»

<strong>- IKKE FORBAUSET:</strong> Munch-ekspert Magne Bruteig. Foto: Privat
- IKKE FORBAUSET: Munch-ekspert Magne Bruteig. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer