EU og Storbritannia:

Brexit-avtale i boks

En brexitavtale mellom Storbritannia og EU er ferdigforhandlet. Både nordirske DUP og Labour sier nei. Avtalen står dermed i fare for å falle.

SE TV NÅ: En brexit-avtale mellom EU og Storbritannia er klar. Programleder: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia og EU er enige om en brexitavtale, bekrefter britenes statsminister Boris Johnson.

Det samme gjør EU-toppen Jean-Claude Juncker.

Avtalen er nådd samme dag EUs stats- og regjeringssjefer møtes til sitt siste toppmøte før Storbritannia skal ut av 31. oktober.

Nå ventes EU å godkjenne avtalen, men hvorvidt Boris Johnson har nok støtte på hjemmebane er langt fra sikkert.

Avstemmingen skal etter planen skje i Underhuset lørdag. Den kan falle allerede da.

Både DUP og Labour nei til avtalen som nå er klar. Det kan bety at det kan bli vanskelig å få flertall for avtalen i Parlamentet. Hvordan Johnson kan få til flertall, er fortsatt usikkert. EU-forhandler Michel Barnier uttaler i dag at Boris Johnson tror på han får gjennom avtalen.

Et alternativ for den britiske statsministeren er å utlyse nyvalg på hjemmebane.

- Avtalen virker å være enda verre enn Mays, sier Labour-leder Jeremy Corbyn.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Anbefaler avtalen

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har vært ledende i forhandlingene på vegne av EU.

I et brev til EU-president Donald Tusk anbefaler han at EUs 27 øvrige medlemsland slutter seg til avtalen.

Juncker har selv publisert brevet på Twitter.

- Som jeg har indikert tidligere, mener jeg at det er på høy tid å fullføre utmeldingen og komme seg videre så fort som mulig, med forhandlinger om EUs framtidige partnerskap med Storbritannia, skriver Juncker.

- Avtalen er rettferdig og fornuftig, sier EUs sjefforhandler Michel Barnier.

- Dette er resultatet av intenst arbeid, påpekte han og ba journalistene om unnskyldning for at de har måttet vente så lenge på konklusjonen.

BEKYMRET: Kenny Leddy frykter Brexit vil få store konsekvenser. Reporter/video: Jesper Nordahl Finsveen / Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ny avtale

Det er ikke første gang EU og Storbritannia har blitt enige om en brexitavtale.

Britenes forhenværende statsminister Theresa May kom også fram til en såkalt skilsmisseavtale med EU, men avtalen ble nedstemt tre ganger i parlamentet.

Tidligere i våres ble May tvunget til å gå av som statsminister, og inn kom Boris Johnson.

Johnson var en av brexit-avstemningens mest profilerte forkjempere, og gikk tidlig hardt ut og sa at han ikke bare ville, men skulle ta Storbritannia ut av EU innen 31. oktober - koste hva det koste vil.

Han gikk i nye forhandlinger med EU.

HVA VIL SKJE?: Hvert år blir åtti tusen tonn laks eksportert fra Norge til Storbritannia. Nå skal britene ut av EU. Hvordan vil det påvirke den norske næringa? Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fornøyd

Det er et resultat av disse forhandlingene en ny avtale er kommet på bordet.

Det britiske parlamentet hadde alvorlige kvaler med å vedta den forrige skilsmisseavtalen, som følge av den såkalte «backstop»-en, en mekanisme som i praksis ville holde Nord-Irland igjen i EU etter brexit på ubestemt tid.

- For å hjelpe Storbritannias statsminister med å sikre det nødvendige flertallet i Underhuset (parlamentet, journ.anm.), fortsatte diskusjonene med Storbritannia september i år, skriver Juncker på Twitter.

Johnson er tilsynelatende strålende fornøyd med avtalen han har framforhandlet med EU.

- Vi har fått en flott avtale som gir oss kontrollen tilbake. Nå burde parlamentet får Brexit gjennomført på lørdag så vi kan prioritere andre områder som bokostnader, det nasjonale helsesystemet, voldelig kriminalitet og miljø, skriver Boris Johnson på Twitter.

BESTEMT: Opposisjonen frykter at Boris Johnson skal klare å tvinge Storbrittania ut av EU 31. oktober. Det ønsket kommenterer han i denne videoen. Video: @BorisJohnson/Twitter. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Sier nei

Det demokratiske unionistpartiet (DUP) uttalte bare minutter etter at enigheten var kjent, at de ikke støtter avtalen.

Johnsons regjering antas å være avhengig av støtte fra det nordirske for å få en eventuell brexitavtale gjennom i Parlamentet.

- Vår uttalelse fra i morges om at vi ikke kunne støtte avtalen slik den står, gjelder fortsatt, sier en DUP-talsmann.

BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg, skrev tidligere at DUP ikke skal støtte avtalen.

- DUP er ikke med, så vidt jeg forstår. Dette er en hårfin balanse, skriver hun på Twitter.

- Johnson har en avtale som han ikke kan være sikker på vil vedtas i parlamentet, skriver hun.

Flere EU-kilder opplyste tidligere i dag nordirske DUP støtter avtalen. Det har vært regnet som avgjørende for at avtalen kan bli vedtatt i det britiske Parlamentet.

EU og Storbritannia skal ha skissert en løsning der Nord-Irland forblir en del av EUs indre marked, med en tollgrense i Irskesjøen mellom den irske øya og Storbritannia for øvrig.

En slik løsning er unionistene i DUP svært skeptiske til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer