Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit-Boris har fornærmet «halve verden». Nå latterliggjøres britenes nye utenriksminister:
- Kjære verden... Sorry

Britenes nye utenriksminister har fornærmet noen av Storbritannias viktigste allierte og handelspartnere.

Faksimile: Daily Mirror / Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Scanpix
Faksimile: Daily Mirror / Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld fikk tidligere London-ordfører Boris Johnson det ærefulle oppdraget med å bli Storbritannias neste utenriksminister. Det tok ikke lang tid før britiske aviser, og Twitter-brukere, trakk fram noen av hans mange utenrikspolitiske blemmer.

Stakk av: En rekke medier hadde samlet seg utenfor huset til Boris Johnson i London. De fleste hadde forventet seg en uttalelse, men det kom altså ikke. I hvert fall ikke i denne omgang. Man kan høre tydelig buing i videoen. Vis mer

Johnson, som var ordfører i London i åtte år, ledet Brexit-kampanjen til seier i juni. Han erstatter Philip Hammond, som nå blir britenes nye finansminister. Det har gjort lite for å dempe bekymringene briter har om nasjonens forhold til omverden, etter folkeavstemningen om å forlate EU.

Til tross for at hans arbeidsoppgaver som London-ordfører ikke først og fremst kretset rundt utenrikspolitikk, har han rukket å fornærme en rekke utenlandske statsledere, politikere og nasjoner.

Her er noen eksempler:

 • I en lederartikkel i The Spectator i 2003 kalte han daværende president i USA, George W. Bush Jr., en «skjeløyd krigshisser fra Texas» ... «som illustrerer arrogansen i amerikansk utenrikspolitikk», ifølge Telegraph.
 • I 2006 gikk han til angrep på statsminister Tony Blair i en kommentar i The Telegraph, der han skrev: «De siste ti åra har vi i Tory-partiet blitt vant til Papua Ny-Guinea-inspirerte orgier i kannibalisme og høvding-drap». Johnson beklaget seinere kommentaren, og la til: «Jeg legger gledelig til Papa Ny-Guinea i min globale liste over land jeg må beklage til».
 • Ved overleveringen av den olympiske ilden under London-OL i 2012, klarte han å fornærme Kina: «Så godt som hver eneste internasjonale sportsgren ble oppfunnet av britene. Jeg sier dette med all respekt til våre kinesiske verter, som har utmerket seg ypperlig i ping-pong: bordtennis ble oppfunnet på engelske spisebord i det 19. århundre, og det ble kalt wiff-waff», ifølge The Telegraph.
 • Tidligere i år vant Johnson en konkurranse i The Spectator, der målet var å skrive det mest fornærmende diktet om Tyrkias president Recep Erdogan. I vinnerdiktet kalte han blant annet Erdogan for en «ypperlig onanist», og framstilte tyrkeren som en person som har sex med geiter:
  «There was a young fellow from Ankara
  Who was a terrific wankerer
  Till he sowed his wild oats
  With the help of a goat
  But he didn’t even stop to thankera.»
 • Johnson har også gått langt i å fornærme samtlige EU-stater. I et intervju med Sunday Telegraph i mai sa han at det i løpet av de siste to tusen årene med europeisk historie har vært gjentatte forsøk på å samle kontinentet under én regjering à la Romerriket.
  - Napoleon, Hitler, ulike mennesker har prøvd på dette, og det ender tragisk. EU er enda et forsøk på å få det til ved hjelp av andre metoder.
 • Johnson har også gått til verbalt angrep på begge de amerikanske presidentkandidatene. I 2007 omtalte han Hillary Clinton som en «sadistisk sykepleier på et mentalsykehus». I mars i år sa han at var «genuint bekymret» for at Donald Trump vil bli USAs neste president, og sa at han unngikk å besøke deler av New York, i frykt for å treffe på Trump, ifølge The Telegraph.

Latterliggjøres

Utnevnelsen av Johnson har allerede ført til reaksjoner. Nettstedet Mic.com skriver at Mark Toner, talsperson i amerikansk UD, satte opp et enormt glis og måtte kjempe for å holde på latteren da han fikk høre nyheten under en pressekonferanse.

Han hentet seg imidlertid inn og sa at USA alltid vil ha et godt forhold til Storbritannia, uavhengig av hvem som er utenriksminister.

- Vi ser fram til å samarbeide med den nye utenriksministeren Boris Johnson, sa Toner.

Torsdagens forside av den engelske avisa Daily Mirror, prydes av et mildt sagt uheldig bilde av Johnson med tittelen «Kjære verden ... Beklager».

- Storbritannias kredibilitet henger i en tynn tråd etter at Theresa May tabbet seg ut ved å velge Boris Johnson som utenriksminister, skriver avisa.

Britenes nye utenriksminister får også gjennomgå på Twitter. Komikeren Ricky Gervais skriver syrlig: «Phew! Akkurat i det Storbritannia holdt på å bli gjort til latter over hele verden, ble Boris Johnson utnevnt til utenriksminister.»

Den amerikanske artisten Cher kaller Johnson «en jævla idiot», ifølge musikknettstedet NME.

- Ble dolket i ryggen

Etter Brexit-seieren i juni var det ventet at Johnson skulle være en het kandidat for ledervervet i det konservative partiet, og dermed statsministerposten, men Johnson trakk overraskende sitt kandidatur. Eksperter hevder Johnson ble dolket i ryggen av sin tidligere Brexit-kompis Michael Gove, i et spill som skulle sikre Gove lederjobben.

- Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skrev Gove i en uttalelse kort tid tilbake.

Vil være samlende

Mays valg om å gi Johnson utenriksministerjobben blir tolket som et framstøt for å samle folket etter den dypt splittende Brexit-valgkampen, skriver NTB.

Med henvisning til britenes EU-utmeldelse sa May onsdag at landet står overfor store forandringer, men gjorde det klart at hun vil jobbe for å holde både Storbritannia og folket samlet.

- Vi tror på en union ikke bare mellom Storbritannias nasjoner, men mellom alle innbyggere, alle som en, uansett hvem vi er eller hvor vi er fra, sa hun til pressen da hun kom til statsministerboligen i Downing Street nummer 10.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!