DIREKTE: EU har godkjent Brexit-avtalen. Se direkte fra Brussel her. Video: AP Vis mer

Brexit

Brexit-drama på skilsmissedagen: - Har lagt hemmelig Norge-plan i tolvte time

EU-toppene har godkjent avtalen med Storbritannia. Nå skal flere av Theresa Mays egne ha lagt andre planer.

EU-topppmøtet har i dag godkjent skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU.

Theresa May kom til Brussel med dokumentet og møtte de 27 andre stats- og regjeringssjefene i EU. Der fikk hun velsignelse av avtalen som er forhandlet fram mellom Storbritannia og EU som åpner for at landet kan melde seg ut av EU.

EU-toppmøtet godkjente også en 36 sider lang politisk erklæring som skal legges ved avtalen.

584 sider

Den politiske erklæringen er ikke bindende, men staker ut kursen for forhandlingene om hvordan det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia skal se ut. Disse forhandlingene starter først etter selve skilsmissen.

Etter over to års forhandlinger, var akkurat dette en av Mays enkleste oppgaver i landets historiske utmelding fra EU.

Til slutt så det ut til at enklaven Gibraltar på det spanske fastlandet og fiskeri kunne velte enighet med EU-toppene da Spania tidligere i uka truet med å avlyse møtet.

Det ble imidlertid en enighet med Spania i siste liten i går kveld. Verre blir det for May å overbevise både sine politiske allierte og motstandere i hjemlandet. Nå må den 584 siders lange avtalen godkjennes av Parlamentet i London, i EU-parlamentet og EUs ministerråd.

Det er på hjemmebane May ventes å få hardest motstand. Tonen fra EU-sjefene og de andre medlemslandene er at verken Storbritannia eller EU kan få en bedre avtale.

Kaos hjemme

STORBRITANNIA: Jacob Rees-Mogg sier at han ikke hat tiltro til den nåværende lederen, statsminister Theresa May, og at Brexit-avtalen «simpelthen ikke fungerer». Video: AP Vis mer

Slik er ikke stemningen blant Mays egne.

Statsministerens håndtering etter at britene stemte for utmelding sommeren 2016 har vært en kime til enorm intern konflikt i Det konservative partiet.

Motstanden har den siste tida blitt spesielt tydelig blant de beinharde Brexit-tilhengerne, som har skapt hodebry for statsministeren og kaos innad i partiet.

Et av de virkelige stridspunktene har vært medlemskap i EUs tollunion. Slik det ligger an nå, vil hele Storbritannia forbli en del av tollunionen. Brexit-forkjempere og Mays motstandere fryktet dette vil hindre landet fra å inngå handelsavtaler i framtida.

- Hemmelig Norge-plan

I lys av dette skal Mays motstandere på hjemmebane nå ha lagt flere planer for å stoppe avtalen slik den ser ut i dag. Ifølge The Telegraph har flere høytstående regjeringsmedlemmer og EU-diplomater laget en hemmelig plan B.

Årsaken er at flere frykter at avtalen som i dag ble godkjent av EU-toppene ikke vil bli godkjent i det britiske parlamentet. 91 konservative representanter har allerede erklært at de ikke vil støtte avtalen.

Kilder sier til avisa at flere regjeringsmedlemmer og partifeller av May har vært positive til en Plan B som innebærer en Norge-modell i forholdet til EU. Det innebærer i så fall at Storbritannia forblir medlem av EØS uten å være EU-medlem. I så fall vil ikke Storbritannia kunne hindre den frie flyten av folk og arbeidskraft fra EU, som inngår i EØS.

Vil overbevise

Tilhengere av en Norge-modell mener imidlertid den sikrer utmelding og at landet da i så fall er mindre bundet til EUs interne regelverk. De vil heller ikke være en del av tollunionen, slik den nåværende avtalen skisserer.

Det britiske finansdepartementet har utarbeidet en økonomisk modell som gir representantene mulighetene til å sammenlikne Mays avtale med en eventuell utmelding uten en avtale, som nærmest vil tilsvare EØS-modellen.

The Telegraph konkluderer med at dokumentet viser at Norge-modellen nå seriøst vurderes blant flere.

- Eneste mulige avtale

Theresa May mener avtalen som nå er godkjent er i tråd med resultatet av folkeavstemningen i 2016 og at hun vil reise landet rundt for å overbevise de folkevalgte om å stemme for avtalen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker heller også kaldt blod i årene på Mays motstandere.

- Dette er den eneste avtalen som er mulig. Brexit er et trist kapittel for EU og Storbritannia. Det vil framtida vise, sier han på en pressekonferanse søndag ettermiddag.