AKSJONISTER: To tyske demonstranter som trolig ønsker at Storbritannia skal bli i EU viste det med et kyss ved Brandenburger-porten. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB scanpix
AKSJONISTER: To tyske demonstranter som trolig ønsker at Storbritannia skal bli i EU viste det med et kyss ved Brandenburger-porten. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB scanpixVis mer

«Brexit for dummies»

Dette betyr brexit for britene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går britene til valgurnene for å avgjøre Storbritannias framtid i EU. Spørsmålet folket skal svare på er: «Bør Storbritannia forbli en del av EU eller forlate EU?».

De siste meningsmålingene viser så godt som dødt løp for brexit.

Men hva står egentlig på spill? Vil det ha noe å si for pensjonistene i Essex om britene slår opp med EU?

Det har aldri tidligere skjedd at et land har meldt seg ut av EU, og mange frykter at konsekvensene av et britisk farvel vil bli enorme.

- PUTIN GNIR SEG I HENDA: - Russland har spilt aktivt med på nei-siden i debatten, sier Christian Borch. Video: DBTV Vis mer

Dagens avstemning beskrives derfor som et skjebnevalg for hele Europa. Men også for britene er det tilsynelatende vanskelig å vite nøyaktig hva som står på spill. Hele 52 prosent innrømmer at de er forvirret over hva Brexit innebærer, ifølge en spørreundersøkelse gjengitt i Daily Express. De fleste nordmenn har trolig fått med seg enda mindre av debatten. Derfor, her er en kort innføring:

Hvorfor stemmer britene om brexit i dag?

Storbritannia ble medlem i EUs forløper EF, etter en folkeavstemning i 1973. Den gang stemte 66 prosent for medlemskap, men EU-skepsisen har likevel vært større enn i de fleste andre EU-land.

I 2013 lovet statsminister David Cameron å reforhandle det britiske EU-medlemskapet, og deretter holde en folkeavstemning der folket fikk valget mellom de nye betingelsene og en full utmelding av EU.

Cameron ble gjenvalgt og i februar i år var forhandlingene mellom statsministeren og resten av EU-landenes statsledere avsluttet. Som lovet får britene nå muligheten til å si sin mening i en folkeavstemning.

Hva betyr egentlig «Brexit»?

Ordet er en sammenfatning av ordene Britain (Storbritannia) og exit, og brukes om en mulig britisk utmelding av EU.

Den greske debatten om å bli i eller å forlate EU fikk tilnavnet Grexit.

Hvem kan stemme?

Alle briter og folk fra Samveldet av nasjoner over 18 år, som er borgere i Storbritannia kan avgi sin stemme i dagens folkeavstemning.

Hva er konsekvensene av en eventuell Brexit?

Folkeavstemningen er ikke juridisk bindene for statsminister David Cameron, men regjeringen har tydelig slått fast at de har en «demokratisk forpliktelse» til å lytte til folket. Dersom britene stemmer nei til å bli, har regjeringen to år på seg til å forhandle en utmeldingsavtale med EU, skriver DN.

- KAN FÅ ENORME KONSEKVENSER: Erik Bruce i Nordea frykter en dominoeffekt: - Hvis dette setter i gang liknende prosesser i andre land, spesielt Euro-land, kan dette få enorme konsekvenser også i Norge. Video: DBTV Vis mer

Det har aldri tidligere skjedd at et land har meldt seg ut av EU. Det finnes dermed ikke noen tidligere eksempler å vise til. Men de fleste eksperter er enige i at en eventuell britisk utmelding av vil kunne få enorme ringvirkninger for hele EU.

For britenes del vil det viktigste i første omgang være at de får større selvstyrerett, og blant annet bedre kontroll over spørsmål som innvandring, noe som har vært en av de mest framtredende sakene i debatten.

Samtidig vil Storbritannia ved et brudd miste tilgangen til EUs frie marked, noe britisk næringsliv frykter vil få store konsekvenser. Landet vil måtte forhandle seg fram til en ny avtale, men EU har signalisert at det ikke er aktuelt med noe tilsvarende til EØS-avtalen, som gir Norge tilgang til EU-markedene. Samtidig har den norske løsningen blitt brukt som et skrekk-eksempel på det som gir «det verste fra alle verdener».

Britene er ikke en del av Schjengen, og slik sett vil et brudd ikke ha store umiddelbare praktiske konsekvenser for reisende.

BBC har samlet de viktigste argumentene for og mot brudd.

Hva dreier diskusjonen seg om?

Det er flere temaer som har stått sentralt i Brexit-debatten. Et av de viktigste for britene er innvandring generelt, og innvandring fra Øst-Europa spesielt. Økonomien og tilgangen til det frie markedet har vært den viktigste saken for bli-sida.

GRATIS: Tatoveringssjappen er fullbooket. De vil vise at folkeavstemningen i Storbritannia om EU-medlemskap er like permanent som en tatovering. Video: CNN Vis mer

Hvem er frontfigurene i debatten?

Storbritannias statsminister David Cameron fronter kampanjen for fortsatt medlemskap i EU, mens tidligere London-ordfører Boris Johnson leder kampanjen for å si takk og farvel. Begge de profilerte politikerne er medlemmer av det konservative partiet.

Hvem ligger an til å vinne?

De siste meningsmålingene er kommet. De er så jevne at det er umulig å si noe om hvem som vinner. Men oddsmarkedet mener det er størst sjanse for at britene blir i unionen. Det vil heller ikke vil komme noen flere indikasjoner før stemmene er ferdig talt - en opptelling som starter klokka 23.00 i kveld samtidig som stemmelokalene stenger for britene.