TREKKER SEG: UKIP-leder Nigel Farage. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TREKKER SEG: UKIP-leder Nigel Farage. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Brexit-general Nigel Farage trekker seg som partileder

- Nå er det unntaktstilstand i britisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigel Farage trekker seg som partileder for UKIP.

- Jeg har gjort mitt. Jeg kunne ikke ha oppnådd mer, sier Farage i følge BBC.

Farage har vært en av de sterkeste profilene i Brexit-leiren, og beslutningen kom overraskende på mange, bare få dager etter seieren i EU-avstemningen.

Han bedyrer også at han ikke kommer til å angre på beslutningen, slik han gjorde forrige gang han trakk seg som partileder i 2015.

- Målet mitt har vært å få Storbritannia ut av EU. Det var det vi stemte for i folkeavstemningen, og nå føler jeg at jeg har gjort mitt. Det er rett å tre til side, sier Farage til pressen i London og lover uansett å følge skilsmisseforhandlingene mellom EU og Storbritannia som «en hauk».

- Det er ikke lett å gå, men dette har kommet med en kostnad for meg og dem rundt meg. Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsker landet mitt tilbake, og nå ønsker jeg livet mitt tilbake, sier han.

- Unntakstilstand

Øivind Bratberg, statsviter og Storbritannia-ekspert, sier Farage sin avgang understreker unntaktstilstanden i britisk politikk.

- Jeg kan virkelig ikke huske noe liknende. Det er rett og slett unntaktstilstand som treffer alle deler av samfunnet og alle partiene, sier han til Dagbladet.

Bratberg hevder Farage var helt avgjørende for Leave-kampanjens suksess og gir samtidig den kontroversielle politikeren æren for Ukips voldsomme framgang.

- Han har hatt en veldig sterk profil, og bidro kraftig til å mobilisere tapte arbeiderklassestemmer under Leave-kampanjen. Nå spørs det hva slags ledelse Ukip klarer å bygge opp uten Farage, og hvilken rolle han tar i det hele. Farage har vært en som har bidratt med stødig strategisk ledelse av Ukip de siste årene.

Overraskende

Bratberg, som også har skrevet boka «Skyggesider av Storbritannia», innrømmer at han slett ikke hadde forventet en Farage-exit i dag.

- Ja, det er jo vanlig at politikere av Farage sin støpning holder på makta i partiet så lenge som mulig, og Ukip har vært sterkt knyttet til hans person. Det er også et overraskende tidspunkt å trekke seg på, all den tid Ukip har et kjempepotensiale til fortsatt vekst siden EU-debatten kommer til å fortsette å rase i Storbritannia, sier Bratberg.

UiO-forskeren tror ikke Farage har takket for seg fordi han frykter tautrekker og kompromisser mellom Storbritannia og EU nå som britene begynner arbeidet med å trekke seg ut av unionen.

- Nei, det er nok mest relevant for de konservative. Farage kan alltid stå på sidelinja og være ei vaktbikkje, jeg kan ikke tro han hadde følt seg bundet av kompromisser britene må forhandle seg fram til med EU.

Fortsetter i EU-parlamentet

Farage understreker at han fortsetter som partimedlem og som leder for UKIPs gruppe i EU-parlamentet.

Kort tid før nyheten sprakk i britiske medier skrev Farage følgende på sin twitter-konto:

«Takk til alle mine tilhengere i @UKIP og utenfor. Tilfreds med resultatet vi har kjempet så lenge for å oppnå», skrev Farage, med klar henvisning til folkeavstemningen som gikk inn for at Storbritannia skal trekke seg ut av EU.

Saker oppdateres.