BILLIGERE: Norske turister som har tenkt seg til Storbritannia de neste månedene, vil få en billigere tur på grunn av brexit. Foto: Michael Kappeler / DPA
BILLIGERE: Norske turister som har tenkt seg til Storbritannia de neste månedene, vil få en billigere tur på grunn av brexit. Foto: Michael Kappeler / DPAVis mer

Brexit gjør godt for norske turister: - De som allerede har bestilt tur, vil kunne kose seg litt ekstra

Pundet på laveste nivå på 31 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du allerede har belaget deg på en sommerferie i Storbritannia, vil dagens brexit gjøre det billigere for deg.

Britenes utmelding av EU førte nemlig til et børsstup. I natt var pundet på laveste nivå på 31 år.

Rundt klokka fem hadde pundet et fall på over mi prosent mot dollaren

- I Storbritannia regner jeg med et børsfall på mellom åtte og ti prosent. Pundet har på det meste svekket seg med ti prosent, noe som viser en stor mistillit til Storbritannia sa Erik Bruce i Nordea til Dagbladet i går.


- Mye billigere

- De reisende vil få en valutarabatt. I går gikk valutakursen ned fem prosent. Det er ikke den store rabatten, men det innebærer at det mest sannsynlig blir ganske mye billigere for dem som skal feriere der, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB, til Dagbladet.

Sandmæl sier at det er vanskelig å forutse langsiktige endringer i valutakursen, men understreker at det i alle fall vil forbli billigere ut sommeren.

- For dem som ikke ennå har bestilt ferie, vil det ikke nødvendigvis lønne seg å hoppe på en tur til Storbritannia, fordi det generelt sett uansett vil være billigere å reise til for eksempel øst-europeiske land. Men de som allerede har bestilt, vil kunne kose seg litt ekstra.

Valutakurs påvirker reiselyst

Knut Morten Johansen, kommunikasjonssjef i SAS, sier at Storbritannias utmelding av EU ikke vil føre til endringer i hverken avganger eller pris.

- Stobritannia er jo fortsatt en del av EU, nå på kort sikt, sannsynligvis i to år til, så våre trafikkrettigheter kommer ikke til å berøres. Vi er jo et EU-selskap, skandinavisk sådan, og de luftfartsavtalene som vil måtte framforhandles mellom Storbritannia og EU i framtiden, vil sannsynligvis baseres på det som allerede eksisterer. Jeg tror ikke at det kommer til å ha noen stor innvirkning på oss.

Når det gjelder endringer i valutakursen, forteller Johansen at det på generell basis påvirker folks reisemønster.

- Den norske kronas kursutvikling de siste månedene påvirker reiselyst. Likevel ser vi at folk fortsetter å reise til både England og USA, selv om pundet og dollaren er høy. Det har altså ikke ført til at vi slutter å fly den veien. Men vi ser at amerikanere og engelskmenn har flydd i større antall til Norge nå den siste tida, enn tidligere. Valutasvingningene simulerer trafikk i disse retningene, og det gjelder spesielt reisende som skal på ferie.

Det vil sannsynligvis også bety at nordmenn vil få enda større motivasjon for å fly til Storbritannia, dersom pundet nå får en markant nedgang.


Vil ikke spå om konsekvenser

Hos Norwegian vil man ennå ikke spekulere i hvilken innvirkning Storbritannias utmelding av EU kan ha.

- Våre ruter til og fra Storbritannia er svært populære, både blant skandinaver og briter, og kommer til å forsette som før med hyppige avganger. Norwegian er nå det tredje største flyselskapet på London Gatwick, og Storbritannia vil fortsette å spille en viktig rolle i vår internasjonale ekspansjon, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en epost til Dagbladet.

- Har brexit ingen innvirkning på avganger og priser?

- Det et altfor tidlig å si. Denne nyheten ble kjent på morgenkvisten, og det er altfor tidlig å spå om konsekvenser nå.

- Hva må gjøres rent praktisk for deres del når Storbritannia ikke lenger er en del av EU, med for eksempel luftfartsavtaler?

- Det et altfor tidlig å si. Denne nyheten ble kjent på morgenkvisten, og det er altfor tidlig å spå om konsekvenser nå.

- Hvordan påvirker nedgangen i valutakurs i England pågangen av reisende for dere (erfaringsmessig)?

- Valutakursene er jevnlig i bevegelse, og erfaringsmessig holder etterspørselen seg stabilt. Denne nyheten ble kjent på morgenkvisten, og det er altfor tidlig å spå om konsekvenser nå, sier Sandaker-Nielsen.