GÅR AV: David Cameron annonserte fredag at han gikk av som statsminister i Storbritannia som følge av brexit. I ettermiddag varslet hans parti, De konservative, at hans etterfølger skal velges innen 2. september. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
GÅR AV: David Cameron annonserte fredag at han gikk av som statsminister i Storbritannia som følge av brexit. I ettermiddag varslet hans parti, De konservative, at hans etterfølger skal velges innen 2. september. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Brexit-kaoset fortsetter: Pundet og aksjer stuper. Opprør i Labour

Pundet stuper, mannefall i Labour og meldinger om økt fremmedfiendtlighet er bare noen av følgene av brexit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av brexit-avstemningen har kriseoverskriftene i Storbritannia kommet på rekke og rad. I dag er intet unntak.

Bankaksjer stuper. Det samme gjør verdien av pundet. Samtidig varsler én av fem britiske bedrifter at de vil flagge ut sin virksomhet til utlandet som følge av den britiske EU-exiten.

På det britiske øyriket har brexit også ført til kriselignende tilstander hos den politiske hovedopposisjonen, det britiske arbeiderpartiet Labour.

I HARDT VÆR: Jeremy Corbyn, leder av det britiske arbeiderpartiet Labour, får hard medfart i britisk presse etter brexit. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Jeremy Corbyn, leder av det britiske arbeiderpartiet Labour, får hard medfart i britisk presse etter brexit. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helt siden resultatet av folkeavstemningen ble kjent fredag i forrige uke, har 20 skyggeministre fra Labour annonsert sin avgang eller blitt sparket av partileder Jeremy Corbyn - mange av dem bare i dag.

Det er et politisk mannefall nær sagt uten like. Men det er ikke bare opposisjonspolitikerne som har mistet jobben.

Annonserte avgang

Allerede fredag, da Brexit-resultatet ble kjent, varslet Storbritannias statsminister David Cameron sin avgang.

I dag ettermiddag uttalte regjeringspartiet De konservative, Camerons parti, at hans etterfølger ville være på plass innen 2. september i år, skriver NTB.

Han varslet at det ikke var noe hastverk med å få på plass noen ny statsminister eller partileder, men sa at det måtte skje innen oktober.

Johnson mulig arvtaker

BØRSEN: Slik reagerte børsen på brexit i dag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BØRSEN: Slik reagerte børsen på brexit i dag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere London-ordfører Boris Johnson, som stilte seg på motsatt side av Cameron i EU-valgkampen, er blitt utpekt som en mulig arvtaker.

Men det vil ikke én flanke hos De konservative ha noe av, ifølge The Independent.

- Det er reservert et spesielt sted i helvete til Boris, sier en kilde som skal stå David Cameron nær, ifølge avisa.

Det skal nå være en aksjon innad i partiet om å få Theresa May, medlem av det britiske parlamentet, inn i Downing Street 10 - statsministerboligen i Storbritannia.

- Han og (Michael) Gove orkestrerte i bunn og grunn et kupp fra ytre høyre. Vi må stille oss bak Theresa (May). Det er hun som er den voksne, skal kilden ha lagt til.

All handel med bankaksjer ble en kort periode stanset på London-børsen mandag etter at aksjene til flere britiske banker hadde fortsatt fredagens stup. Barclays og Royal Bank of Scotland hadde tidlig mandag ettermiddag mistet rundt 30 prosent av sin verdi siden brexit, skriver NTB.

Meldinger om rasisme

Samtidig har det kommet meldinger om økt fremmedfiendtlighet mot blant andre polakker etter at brexit var et faktum, skriver The Guardian.

Avisa skriver at et polsk kultursenter i London i løpet av natt til søndag ble nedtagget med rasistiske meldinger. I samme område ble det også funnet flygeblader i postkasser med påskriften «ikke flere polske skadedyr».

Det har fått London-ordfører Sadiq Khan til å reagere kraftig.

- Det er utrolig viktig at vi står vakt mot en økning i hatkriminalitet fra dem som vil bruke forrige ukes folkeavstemning som dekke for å splitte oss, sier Khan ifølge Evening Standard.