BERXIT-VENDING: Et lovforslag som kan endre gangen i brexit skal stemmes over i Underhuset i kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix
BERXIT-VENDING: Et lovforslag som kan endre gangen i brexit skal stemmes over i Underhuset i kveld. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Brexit-kaoset kan ta ny vending: - Sta som bare fanken

Det britiske parlamentet skal stemme over et lovforslag som tar makt fra statsministeren. Det kan endre hele gangen i brexit-prosessen.

- Stakkars dame, altså! Stakkars Theresa May.

Slik begynner Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustads analyse av dagens politiske drama i Underhuset i det britiske parlamentet. Det siste av mange som har brexit i hovedrollen.

I tillegg til å stemme over en rekke foreslåtte endringer i skilsmisseavtalen mellom statsminister Theresa Mays regjering og EU, skal parlamentet også stemme over et lovforslag.

Det kan endre hele gangen i sagaen om britenes EU-exit.

Stemmer i kveld

Lovforslaget er fremmet av blant andre Labour-politiker Yvette Cooper, og skal gjøre det umulig for Storbritannia å forlate EU uten en skilsmisseavtale.

Og siden den avtalen Theresa May har framforhandlet med EU-lederne i Brussel har gått på knusende nederlag, vil det i praksis bety at brexit blir utsatt. Egentlig skulle britene ha forlatt unionen 29. mars.

Lovforslaget har støtte fra flere parlamentarikere. Sky News melder i ettermiddag at Labour vil støtte forslaget, og viser til kilder i partiet.

Det ventes at lovforslaget og andre brexit-forslag skal stemmes over klokka 20.00 norsk tid.

- Sta som bare fanken

Storbritannia-ekspert Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, venter at lovforslaget blir vedtatt.

- Det har alltid vært et flertall i Underhuset for å bli i EU. Flertallet stemte mot brexit, og dette lovforslaget er et minste felles multiplum de kan bli enige om, sier Mustad.

Blir lovforslaget vedtatt, tar i praksis Underhuset mer kontroll i brexit-saken, og tar dermed vekk noe av Mays makt. Mustad mener det er på høy tid at parlamentarikerne blir mer involvert.

At May ikke har involvert dem mer før de siste ukene, beskriver han som et feilsteg av statsministeren.

- Hun er sta som bare fanken, og skulle ha gjennom avtalen sin, sier Mustad.

Vil ha nye forhandlinger om Nord-Irland

May ber Underhuset om å gi henne mandat til å gjenåpne forhandlingene med EU.

Det er brexitavtalens kontroversielle løsninger for Nord-Irland statsministeren nå ønsker nye forhandlinger om.

Underhuset blir forelagt sju forslag i kveld.

Irskegrensa er det ene.

Et annet forslag skal gi utsettelse av brexit hvis ingen avtale er godkjent innen 26. februar.

Kan være en lettelse

Ironisk nok kan Mays makttap være en styrke i framtidige forhandlinger med EU, mener Mustad. Med et klart budskap fra parlamentet, kan May møte EU-lederne og muligens tvinge fram endringer i avtalen parlamentarikerne var så misfornøyde med.

- Det kan være en lettelse for May. Da har hun i så fall konkrete budskap å forholde seg til. Hun kan si til EUs forhandlere at en avtale må inneholde visse innrømmelser for at den skal bli godkjent, og vise til parlamentet, sier Mustad.

STÅHEI: Det brøt ut stor ståhei da et av parlamentsmedlemmene brøt all etikette, og gjorde en drastisk handling. Det skulle han få svi for. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Ifølge BBC skal May allerede ha besluttet at hun vil be EU gjenåpne forhandlingene om skilsmisseavtalen. Men at EU-innrømmelsene skal være så store som britene ønsker, er også vanskelig å se for seg, mener han.

Han beskriver britenes holdning til EU-utmeldelse for urealistisk.

- De har trodd at de kan plukke fra en meny som de har eksklusiv tilgang til. Sånn fungerer ikke verden, og sånn fungerer det ikke når det er 27 land mot ett land. De kan ikke diktere hva slags avtale de vil ha, men de har de nok trodd, og det skyldes delvis deres eget selvbilde, sier Storbritannia-eksperten.

«Salig Kaos»

14. januar la Theresa May fram sin regjerings foreslåtte skilsmisseavtale. Den var framforhandlet med EU, og måtte vedtas i Underhuset for å settes til livs.

May gikk imidlertid på et knusende nederlag, og forslaget tapte avstemningen klart.

Deretter ble det stilt mistillitsforslag mot May, som hun overlevde. Så kom May med en plan B, men heller ikke denne falt i smak hos Underhuset.

Mustad beskriver prosessen så langt i år som et «salig kaos».

- Det er upløyd mark hver uke. Det er ingen historisk erfaring å dra nytte av, og Storbritannia møter nye konstitusjonelle utfordringer hver uke, og utfordringer i EUs traktater. Det er derfor dette er så vanskelig, sier Storbritannia-eksperten.

«DUMME KVINNE»: Partileder for Labour, Jeremy Corbyn, skal ha sagt «dumme kvinne» til den britiske statsministeren etter dette. Video: AP Vis mer