Brexit-katastrofen: De heteste alternativene

Noen utfall er mer sannsynlige enn andre.

UKJENT FARVANN: Gårsdagens Brexit-avstemning har utløst politisk kaos for Storbritannia og statsminister Theresa May. Foto: HO/PRU/AFP
UKJENT FARVANN: Gårsdagens Brexit-avstemning har utløst politisk kaos for Storbritannia og statsminister Theresa May. Foto: HO/PRU/AFPVis mer

(Hegnar.no): Som ventet stemte det britiske parlamentet nei til statsminister Theresa Mays Brexit-avtale tirsdag kveld.

Nederlaget var likevel større enn ventet, og det største for en sittende regjering siden 1924.

Tre avgjørende hendelser

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management peker på tre hendelser som nå kan bli avgjørende.

- Det britiske arbeiderpartiet har for det første oppfordret til et mistillitsforslag mot May og regjeringen onsdag. Ettersom alle fraksjoner i regjeringen, samt DUP-partiet fra Nord-Irland, har sagt de vil støtte regjeringen, vil May trolig overleve avstemningen, sier han til Hegnar.no onsdag morgen.

Lie minner om at det konservative partiet ikke kan tvinge May til å gå av, da hun klarte seg igjennom en tilsvarende avstemning under partikongressen i desember.

- For det andre vil statsministeren diskutere med øvrige partimedlemmer og andre politikere den videre veien for Brexit. Selv om parlamentet har sagt tydelig nei til det eksisterende avtaleforslaget, finnes det heller ikke noen alternativ avtale, noe som bringer den nåværende politiske situasjonen ut i fullstendig ukjent farvann, fortsetter han.

- Etter diskusjonene vil May henvende seg til EU for videre vurderinger, selv om EU seinest i går gjentok at avtalen ikke kan reforhandles, legger strategen til.

Den tredje milepælen vil ifølge Lie bli mandag 21. januar.

- Da skal May presentere en Plan B for parlamentet. Siden May har så lite tid på seg, er det vanskelig å se hvilke endringer som kan gjøres, sier han.

De heteste alternativene

Danske Bank-strategen tror noen utfall er mer sannsynlige enn andre, selv om situasjonen er høyst usikker.

- Muligheten for en utsettelse av Artikkel 50 har økt, selv om May fortsatt sikter inn mot en Brexit 29. mars. Et flertall i parlamentet har sagt de ikke vil støtte en no-deal Brexit, noe som bidrar til vårt anslag om bare 15 prosent sannsynlighet, fortsetter Lie.

Han tror sannsynligheten for både et nyvalg og en «norsk» løsning er lav, med hhv. fem og ti prosent sannsynlighet.

- De to mest sannsynlige utfallene er at Mays avtale, eller en justert versjon, blir godkjent på et seinere tidspunkt når presset på politikerne blir enda større (40 prosent sannsynlighet). Alternativt blir det en ny folkeavstemning (30 prosent sannsynlighet), avslutter strategen overfor Hegnar.no.

Andre økonominyheter:
En av Norges rikeste hamstrer i XXL
Nå koster nye og brukte hytter like mye