Mays desperate forsøk:

Brexit-krise uten avtale i kveld

Storbritannia og EU må bli enige om et forslag i kveld for å rekke avstemningen i det britiske parlamentet i morgen. «Kritisk», sier brexitdepartementet.

KRISEMØTE: Storbritannias statsminister Theresa May reiser til Strasbourg for å gjøre et siste forsøk på å bli enig med EU før tirsdagens brexitavstemning i Underhuset. Foto: AFP / NTB Scanpix
KRISEMØTE: Storbritannias statsminister Theresa May reiser til Strasbourg for å gjøre et siste forsøk på å bli enig med EU før tirsdagens brexitavstemning i Underhuset. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et siste desperat forsøk på å nå enighet om brexit, satte Storbritannias statsminister Theresa May seg på et fly til franske Strasbourg i kveld.

Hun har egentlig ikke noe valg. May må komme til enighet med sin EU-motpart Jean-Claude Juncker i kveld, hvis ikke beveger brexit-prosessen seg på ny inn i terreng som ikke er nedfelt på noe kart.

Professor Kristian Steinnes ved NTNU tror ikke at May vil lykkes. Avstanden mellom de to partene er for stor til at et krisemøte mellom May og Juncker vil kunne slå opp den fastlåste situasjonen.

- De neste timene vil være helt kritiske, sier Steinnes til Dagbladet.

Klokka tikker

Tidsfristen May har å forholde seg til er klokka 23.30 norsk tid. Fristen er satt av det britiske parlamentet - Underhuset - og er tidspunktet for når dagens møte heves.

Har ikke Underhuset fått det nye vedtaksforslaget før klokka 23.30 i kveld, får ikke parlamentarikerne stemt over skilsmisseavtalen i morgen. Og det har Mays regjering lovet at urolige parlamentarikere skal få anledning til.

Men får ikke May nye innrømmelser fra EU i kveld, forblir skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia den samme. Og 15. januar gikk akkurat den avtalen på et knusende nederlag i Underhuset.

Grenseproblemet

Det vet May selv også. Derfor vil hun i kveld forsøke å få til en juridisk bindende tilleggsavtale med EU om grensa mellom Irland og Nord-Irland, tror NTNU-professoren.

Det må hun gjøre for å blidgjøre de aller mest sabelraslende brexit-tilhengerne i og utenfor eget parti - De konservative.

Denne tilleggsavtalen vil forsøke å løse uenighetene mellom EU og Storbritannia om den såkalte «backstop'en» i skilsmisseavtalen. Det er avtalen som sier at hvis partene ikke kommer til en minnelig løsning om brexit, så vil grensen mellom Irland (medlem av EU) og Nord-Irland (en del av Storbritannia) forbli slik den er i dag, nemlig åpen.

En åpen grense regnes som avgjørende for å sikre at fredsprosessen på øya ikke bryter sammen. Trer reserveløsningen i kraft, vil hovedgrepet være at Storbritannia blir værende i en tollunion med EU inntil videre.

Status for forhandlingene?

- De er som de har vært. Det har vært forhandlet i ett og et halvt år, men «backstop'en» har ligget på bordet hele veien. Og den er fortsatt uløst, sier NTNU-professor Steinnes til Dagbladet.

«Kritisk»

Det britiske brexitdepartementet beskriver samtalene mellom EU og Storbritannia i kveld som «kritiske». Det er en karakterisering også NTNU-professoren bruker.

Og frykten for en brexit med en «backstop» er stor.

- Det finnes ikke tekniske løsninger per nå som muliggjør en åpen tollgrense mellom Nord-Irland og Irland. Og partene må få anledning til å utføre tollkontroller på varer som kommer inn, sier Steinnes.

Han tror ikke May vil få store nok innrømmelser i kveld til å unngå et nytt nederlag i Underhuset i morgen. Han tror heller ikke at partene kommer til enighet om endringer i skilsmisseavtalen, men utelukker ikke at det kan bli enighet om en tilleggsavtale. Det vil i så fall ikke være tilstrekkelig, tror Steinnes.

- Sannsynligvis blir det avstemning i morgen uansett, i og med at hun har lovt det. Da vil de stemme over den samme avtalen de har stemt over før, sier Steinnes.

STÅHEI: Det brøt ut stor ståhei da et av parlamentsmedlemmene brøt all etikette, og gjorde en drastisk handling. Det skulle han få svi for. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Veien videre

Den avtalen ventes også denne gangen å bli nedstemt, men kanskje ikke med like stor margin som sist gang.

- Det kan tenkes at flere som stemte nei forrige gang, stemmer ja nå, fordi presset øker og det er så kort tid til EU og Storbritannia etter planen skal skille lag, sier Steinnes.

Den datoen er for øvrig 29. mars.

Det som skjer hvis den samme avtalen blir nedstemt igjen, er at Underhuset på onsdag skal stemme over en såkalte «no deal»-brexit. En skilsmisse uten en avtale, som på kort tid blant annet vil føre til en hard grense mellom Irland og Nord-Irland.

- Det er sannsynligvis ikke flertall for en slik løsning heller, tror Steinnes.

Han mener derfor det mest sannsynlige er at Storbritannia og EU kommer til enighet om å utsette brexit ytterligere. Da er det i så fall viktig at de partene avtaler noen betingelser for den utsettelsen, mener Steinnes.

- De kan ikke bare fortsette å krangle videre uten noen klar plan, sier NTNU-professoren.

«DUMME KVINNE»: Partileder for Labour, Jeremy Corbyn, skal ha sagt «dumme kvinne» til den britiske statsministeren etter dette. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer