Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Brexit-lederen raser mot May: - Har satt alt i fare

Er sterkt kritisk til lederen som utlyste nyvalget.

REFSER MAY: Brexit-general Nigel Farage. Foto:  AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA/NTB Scanpix
REFSER MAY: Brexit-general Nigel Farage. Foto:  AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Theresa May og De konservative har mistet flertallet i det britiske parlamentet. Det får Brexit-general Nigel Farage til å fortvile.

I fjor sommer stemte 51,9 prosent av den britiske befolkningen for å få Storbritannia ut av EU.

- Begynnelsen på en global revolusjon, uttalte den daværende UKIP-lederen som nå frykter for alt han kjempet for.

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones / Trym Mogen Vis mer

Fortvilet Farage

Årsaken til Farages frustrasjon er valget i Storbritannia.

Der planla statsminister Theresa May å knuse opposisjonen. Istedet mistet hun flertallet, samtidig som Labour og EU-positive Jeremy Corbyn vant terreng.

- Artikkel 50 er utløst, og vi var på vei (til å forlate EU. red. anm.). May har satt alt det i fare. Selv David Davis svelger nå Brexit-kameler, skriver en fortvilet Farage på Twitter om valgresultatet.

Også nåværende UKIP-leder Paul Nuttall fortviler:

- Hvis prognosene stemmer, har Theresa May satt Brexit i fare. Helt fra starten av, sa jeg at dette nyvalget var feil beslutning.

Problematisk situasjon

På grunn av valget, kan De konservative forsøke å enten danne en mindretalls- eller koalisjonsregjering.

Begge alternativene er problematiske. Der en mindretallsregjering vil være svak, og utsatt for den politisk press fra opposisjonen, er det liten vilje for en koalisjon.

Liberaldemokratene, den kanskje mest naturlige samarbeidspartneren for May, har uttalt at det ikke er aktuelt for dem å samarbeide med De konservative.

- De konservative ønsker å samarbeide med Unionspartiet i Nord-Irland, men det gir de ikke flertall. Heller ikke om Labour og Det skotske nasjonalistpartiet inngår samarbeid, har de nok seter til å danne regjering, skriver Sky News.

Ber May om å gå

Samtidig forsøker Jeremy Corbyn å få May til å gå av dersom valgdagsmålingen blir det endelige resultatet.

Han ser på valget som et uttrykk for mistillit fra folket.

- Det må være nok for å gå, sier Corbyn, skriver BBC.

Kanalen melder imidlertid klokka 08.30 at May ikke har noen planer om å gå av.

Brende spår vanskelig Brexit

Norges utenriksminister, Børge Brende, spår på sin side en vanskelig framtid for Storbritannia. Han legger vekt på Storbritannia som verdens femte største økonomi og Norges viktigste handelspartner.

- Det Storbritannia trenger nå, er stabilitet, for de skal gjennom noe av det mest krevende landet har gått løs på – nemlig å melde seg ut av EU. Og hun ville jo ha hatt større flertall i Parlamentet for å håndtere en så kompleks situasjon, sier Brende til NRK, ifølge NTB.

- Jeg tror vi har bare sett toppen av isfjellet når det gjelder hvor krevende det er å melde seg ut av EU, legger Brende til.

Hele Norges coronakart