Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit:

Brexit-lekkasje avslører dommedagsscenario: - Det er fullstendig kaos

Innhold fra hemmelig brexit-rapport skisserer opp et dommedagsscenario for et Storbritannia uten en avtale med EU.

«ARMAGEDDON»: En rapport om Storbritannia etter en skilsmisse med EU uten en avtale, utarbeidet av brexit-departementet, inneholder et såkalt «dommedag»-scenario. Foto: Reuters / NTB Scanpix
«ARMAGEDDON»: En rapport om Storbritannia etter en skilsmisse med EU uten en avtale, utarbeidet av brexit-departementet, inneholder et såkalt «dommedag»-scenario. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brexit-minister David Davis og hans departement i Storbritannia har skrevet en rapport om hva britene kan vente seg hvis de forlater EU uten en avtale.

Rapporten legger fram tre tenkelige utfall for et avtaleløst Storbritannia: et mildt scenario, et alvorlig scenario og et utfall som har fått tilnavnet «armageddon», altså «dommedag».

Det melder The Sunday Times i dag.

Mat- og medisinmangel

Og frykten for et avtaleløst Storbritannia etter at britene forlater EU 29. mars 2019, øker. Da vil i så fall rapporten fra britenes brexit-departementet være enda mer aktuell.

Én spesifikk frykt rapporten omtaler generelt, er at britiske havner - særlig den viktige handelshavnen i Dover - skal kollapse så godt som umiddelbart etter at britene sier farvel til EU.

Et slikt scenario vil i alle tilfeller gjøre det vanskeligere for de britiske øyer å innføre alt fra mat til medisiner og drivstoff.

En kilde sier følgende til Sunday Times om et avtaleløst Storbritannia:

- I det andre scenarioet, ikke en gang det verste, vil havnen i Dover kollapse på dag en. Matbutikker i Cornwall og Skottland vil gå tomme for mat i løpet av et par dager, og sykehusene vil gå tomme for medisiner i løpet av to uker.

En annen kilde forteller til Sunday Times at innholdet i rapporten, som de har fått lekket deler av, er så eksplosivt at rapporten i sin helhet kun er blitt delt med en håndfull ministre og deres nærmeste medarbeidere.

BRITENES UTGANG: Den 23. juni 2016 stemte britene over hvorvidt de skulle være en del av EU eller ei. Morgenen etter våknet de til et resultat som overrasket en hel verden. Siden har den politiske situasjonen i Storbritannia tilspisset seg mens De konservative, med Theresa May i spissen, jobber for å trekke landet ut av unionen. Video: AP, CNN, NTB... Vis mer

Steile fronter

Det er harde og steile fronter i brexit-debatten i Storbritannia.

23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde seg ut av EU. 29. mars året etter begynte britene en to år lang prosess for å melde seg ut. Likevel går debatten om hvorvidt britene faktisk bør melde seg ut av EU eller ikke.

Denne konflikten, selv om den er mindre nå enn før folkeavstemningen, preger fremdeles det offentlige ordskiftet på de britiske øyer. Folkevalgte parlamentarikere i Storbritannia tar ennå til orde for å annullere resultatet av folkeavstemningen, og forbli i EU.

Enda flere parlamentarikere, og brexit-støttespillere, kritiserer britenes statsminister Theresa Mays håndtering av forhandlingene med EU.

Det er med dette som bakteppe at informasjon fra rapporten har blitt lekket til The Sunday Times.

Som de selv skriver er kildene, som de har fått detaljene om rapporten fra, kritiske til sine egne ministeres håndtering av forhandlingene. Og holdningene til dem.

- Bekymringsfullt

Førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, Jan Erik Mustad, synes bare synd på britenes statsminister Theresa May nå.

Han har selv lest den aktuelle saken i The Sunday Times, og karakteriserer måten informasjonen har kommet avisa i hende, som et symbol på at brexit-saken blir mer og mer betent.

- Det er beviselig mye motstand mot brexit i det britiske byråkratiet, man vet at de fleste som jobber der, støttet forbli-siden. Dette er ingen ny konfliktlinje, sier Mustad til Dagbladet.

Han mener frykten for et avtaleløst Storbritannia post-brexit, er velbegrunnet.

- Klokka tikker, men det skjer lite i Westminster. Og det er bekymringsfullt, sier Storbritannia-kjenneren.

Han vil ikke gi noe anslag for hvor sannsynlig det er at partene ikke kommer fram til en enighet, men sier ganske enkelt at «sjansene blir dårligere og dårligere, jo nærmere tidsfristen kommer».

- Stakkars Theresa May

For selv om ikke britene går ut av EU før 29. mars 2019, må mye være plass før den tid. En ferdigforhandlet avtale mellom EU og Storbritannia må ligge på bordet i oktober, slik at EU får tilstrekkelig tid til å behandle søknaden.

Men britene kommer ganske enkelt ikke til enighet, ei heller med seg selv.

- De krangler internt i regjeringa, de krangler internt i det konservative partiet. Det er fullstendig kaos, og britene kommer til å bli latterliggjort hvis de ikke kommer seg videre og hvis de ikke viser at de har en idé om hva de vil, sier Mustad.

Og personen som ikke klarer å hale det hele i land, er statsministeren.

- Stakkars Theresa May. Hun har satt seg selv i en umulig situasjon, etter at hun utlyste et nyvalg i fjor, sier Mustad.

Hun satt da som statsminister med et komfortabelt flertall, men etter nyvalget måtte hun og De konservative søke støtte hos konservative nord-irer for å beholde makta. Hun leder nå en mindretallsregjering.

- Hun har ikke autoritet nok, hun er ikke kløktig nok politisk til å sitte i den posisjonen. Det har bare blitt verre. Nå er både føttene og hendene hennes bundet.

«Prosjekt frykt»

En talsperson for brexit-departementet kalte «armageddon»-scenarioet Sunday Times omtaler, for totalt urealistisk.

- En betydelig mengde arbeid og beslutninger har gått med til våre planer i fall det ikke blir en avtale, spesielt med tanke på havner. Og vi vet at ingenting av dette («armageddon»-scenarioet, journ.anm.) vil komme til å skje.

Den tidligere lederen for regjeringspartiet De konservative, Iain Duncan Smith, har gått hardt ut og kritisert byråkratene som har lekket informasjonen fra rapporten. Han kaller deres motivasjon for «prosjekt frykt».

- De er skrekkslagne. De burde planlegge for hva som skjer hvis ikke en avtale kommer på plass, og ikke skremme vannet av hverandre. Vi trenger folk med fantasi og mot, sier han til The Sunday Times.

- INGEN KUNNSKAP: Britenes tidligere statsminister Tony Blair maner til kamp mot brexit og oppfordrer britene til å gjøre opprør mot beslutningen om å forlate EU. De drøyt 17 millioner britene som stemte for å forlate EU i folkeavstemningen, gjorde dette "uten kunnskap om de virkelige vilkårene for brexit", sa Blair i en tale i London. Video: NTB... Vis mer

Fastlåste forhandlinger

EU og Storbritannia er enige om 75 prosent av teksten i skilsmisseavtalen dem i mellom, men står bom fast i forhandlingene om de siste 25 prosentene.

Det fortalte EUs sjefsforhandler, Michel Barnier, til NTB i forrige uke.

- Og som alltid er det de tingene som står igjen til slutt, som er de vanskeligste, sa Barnier til NTB.

Samme dag meldte NTB at Barnier hadde briefet diplomater fra EUs medlemsland bak lukkede dører. Han forklarte da hvorfor det har vært såpass stille rundt forhandlingene mellom EU og Storbritannia de siste ukene.

Dette har økt frykten hos EU-diplomater om at det ikke blir noen avtale mellom de to partene, skrev NTB videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!