ENIGE: Storbritannias statsminister Theresa May og EU-president Jean-Claude Juncker smilte bredt da de offentliggjorde at de nå kan igangsette fase to av skilsmisseforhandlingene i Brexit. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix
ENIGE: Storbritannias statsminister Theresa May og EU-president Jean-Claude Juncker smilte bredt da de offentliggjorde at de nå kan igangsette fase to av skilsmisseforhandlingene i Brexit. Foto: Yves Herman / Reuters / ScanpixVis mer

Brexit: Nå starter skilsmisseoppgjøret

Storbritannia og EU har klart å bli enige om rammeverket for Brexit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU og Storbritannia er enige om en rammene for en avtale om britenes utmelding fra EU. EU-president Jean-Claude Juncker sier at de nå vil sette i gang med andre fasen av Brexit-forhandlingene.

- Nå må vi se framover, sier Juncker, før han sier at overgangsperioden fram til den endelige skilsmissen vil bestå av et «nært og dypt» partnerskap.

Vanskelige tema

De tre vanskeligste spørsmålene, som har gjort at forhandlingene har tatt så lang tid, er følgende, ifølge Sky News:

  • Skilsmisseregningen
  • Grensa mot Irland
  • Rettighetene til britiske borgere - og EU-borgere.

Men i morges erklærte EU-president Juncker at «tilstrekkelige framskritt har blitt gjort, og jobben for en skilsmisse kan starte», melder Sky News.

- Vi har nå blitt enige om grunnmuren for skilsmissen, og går nå inn i andre fase, sier Juncker på pressekonferansen i morgentimene i dag.

- Kan leve som før

Ifølge Theresa May, kan EU-borgere i Storbritannia «fortsette å leve som før», melder BBC.

Theresa May, og britenes Brexit-sjef David Davis har sittet i lange møter med EU-president Jean-Claude Juncker og EU-forhandler Michel Barnier.

Her er konklusjonene fra fase 1 av forhandlingene, som legger grunnlaget for videre forhandlinger:

  • Beskytte rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og britiske borgere i EU.
  • Rammeverket for Nord-Irland.
  • Rammeverket for den endelige avtalen.