Brexit og Trump: Derfor bommet meningsmålingene. Igjen

Sjenerte Trump-velgere.

SEIERSTALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med nattas Trump-seier og vårens Brexit har det vært et relativt dårlig år for den vestlige verdens meningsmålere.

Minerva-kommentator Jan Arild Snoen sier at det foreløpig er for tidlig å fastslå hvordan meningsmålingene kunne ta så feil, men peker på to sentrale teorier:

- En forklaring kan være at målingene ikke klarer å fange opp et representativt utvalg. Det kan være forårsaket av en lav responsrate. Det kan også hende at det er kommet nye velgere til, selv om foreløpige tall ikke tyder på det, sier Snoen, før han fortsetter:

- En annen forklaring er «shy Trump voters», altså at Trump-velgerne ikke har svart ærlig på meningsmålinger.

TRUMP-JUBEL: Skuespiller Edward X Young jubler over Trump-seier i viktige vippestater. Video: CNN Vis mer

Sjenerte

Potensielt sjenerte Trump-velgere har i oppkjøringen til valget gjort at flere har spurt seg om det kunne komme en «Bradley»- eller «Shy Tory»-effekt.

Afroamerikanske Tom Bradley lå ifølge meningsmålingene an til å bli guvernør i California i 1982, men tapte klart på valgdagen. I Storbritannia har De konservative (Tory-partiet) også gjort det bedre i valg enn på målingene. Begge deler har blitt forklart ved at enkelte velgere ikke har turt å si hvem de faktisk vil stemme på når meningsmålingsbyråene har ringt.

Julia Azari, journalist i Fivethirtyeight, skriver at det er godt mulig at det både var «sjenerte Trump-velgere» og at meningsmålerne ikke klarte å vekte velgerkorpset riktig.

Snoen påpeker at meningsmålingene på landsbasis ikke nødvendigvis har bommet så mye, men at problemet har ligget i lokale målinger i rustbeltet i Midtvesten. Deriblant Pennsylvania, Wisconsin og Michigan.

FRA VALGVAKEN: CNN-korrespondent Richard Roth kommenterer fra Hillary Clinton sin valgvake under innspurten av stemmeopptellingen, direkte fra CNN sitt valgstudio. Video: CNN Vis mer

- Der har det vært veldig få målinger som har vist Trump foran. Særlig Wisconsin ligger an til å bli en av de største overraskelsene.

- Er du overrasket?

- Ja, jeg er det. Det var ikke utenkelig, men det som måtte til var alvorlige feil ved meningsmålingene. Og det må det også ha vært. Clinton var en klar favoritt hos alle som har brukt data og statistikk, og også de aller fleste andre. Det har kun vært ihuga Trump-supportere som har spådd dette.

- Du har selv veddet på Clinton-seier, hvor mye har du tapt?

- Jeg trenger ikke gå inn på det her, men det er ikke en ubetydelig sum. Og det er heller ikke den største bekymringen akkurat nå.

Var usikkerhet

I forrige uke påpekte Washington Post at det er vanskelig å forutse hvem som faktisk kommer til å stemme, og at det gjorde usikkerheten langt høyere i år enn for fire og åtte år siden.

Det var ikke alle som tok høyde for usikkerheten. Flere modeller som baserte seg på meningsmålingene mente Clintons vinnersjanse var på opp mot og over 90 prosent. Nate Silver og Fivethirtyeight ga Trump bedre odds, på et tidspunkt tilsvarende å spille russisk rullett med to kuler. Silver kommenterer meningsmålingene slik:

- Det opplagte svaret er at de har vært «forferdelige». Men Clinton kan fortsatt vinne på landsbasis med 1-2 prosentpoeng, og det er innenfor feilmarginen når hun ledet med ca 3-4 prosentpoeng på de fleste meningsmålingene. Men meningsmålerne har åpenbart hatt problemer med å fange folkemeningen i Midtvesten, skriver Silver i dag.