.
.Vis mer

Brexit rokker ikke norsk EU-motstand

Ny måling viser stabilt høy EU-motstand i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke skortet på forståsegpåere og politikere som har snakket om hvilken krise det er for EU og Storbritania at britene i juni bestemte seg for å gå ut av EU - omtalt som «brexit». Med høyere temperatur i debatten om EU enn på lenge kunne man kanskje forventet bevegelse i den norske EU-oppslutningen også, men slik gikk det ikke. Ipsos MMIs ferske meningsmåling for Dagbladet viser at den norske EU-motstanden er omtrent like massiv som før brexit-overraskelsen.

Nei-siden har de siste årene hatt en oppslutning på oppunder 70 prosent, og nå sier 66 prosent at de ville stemt nei til EU, en tilbakegang på ett prosentpoeng siden januar.

Regjeringen: Erna Solberg og Siv Jensen om brexit. Vis mer

EU-tilhengerne kan notere seg en ørliten framgang på fire prosentpoeng til 16 prosent.

- Disse endringene er knapt signifikante, sier professor Øyvind Østerud ved Universitetet i Oslo.

Utliknet

Han viser til at brexit kunne gitt to mulige utslag.

- Noen vil tenke at EU er i krise og at vi nå må gå inn og styrke laget. Andre vil tenke at EU går i feil retning og at det er bra vi står utenfor. Det kan godt tenkes at vi ser begge disse reaksjonene, men at de utlikner hverandre, sier Østerud.

Han tror tallene er så stabile siden det bare er grunnfjellet i ja-siden som fortsatt er EU-tilhengere.

Aksjemarkedene STUPER: Ekstraordinære tilstander i aksjemarkeder etter Brexit. Se reportasjen fra Reuters. Vis mer

- Den prosentandelen som fortsatt er for EU tåler nesten hva som helst. Vi har nå trolig nådd ned på grunnfjellet av ja-tilhengere, så det er nesten ikke mulig at den siden svekker seg ytterligere, sier han.

Domino

Kollega Tor Bjørklund peker på at oppslutningen om EU har økt i flere medlemsland etter britenes «nei».

- Mange ventet en dominoeffekt der oppslutningen om folkeavstemminger om EU ville øke i flere medlemsland. Men slik gikk det ikke. I både Danmark og Sverige har oppslutningen om EU økt noe etter brexit. Det skyldes nok den etterfølgende debatten med oppsamling av argumenter som understrekte verdien av EU.

PROFESSOR: Øyvind Østerud, ved Universitetet i Oslo.
FOTO: Scanpix
PROFESSOR: Øyvind Østerud, ved Universitetet i Oslo. FOTO: Scanpix Vis mer

Derimot tror han at vi i Norge, utenforlandet med et massivt flertall mot EU, i liten grad blir påvirket.

Nei i alle partier

Ja til EU-general Jan Erik Grindheim er spent før Dagbladet leser opp de ferske tallene for ham, men han er ikke så overrasket over at brexit ikke ser ut til å ha særlig effekt i Norge.

- For å få til en endring må norske politikere begynne å engasjere seg i Europa-debatten, sier han.

Men for ja-politikere er det ikke mye å hente på å ta opp saken. Ipsos´måling viser at det er solid nei-flertall i alle partier.

Grindheim viser til at folk flest ikke er så opptatt av prinsipielle spørsmål som fredsbygging i Europa og medbestemmelse. Økonomisk har det jo gått greit for Norge å stå utenfor.

- Vi får se hva som skjer om britene får problemer med å stå utenfor. Kanskje det kommer en bevegelse da, sier han.

Stolte

For nei-bevegelsen er målingen enda en bekreftelse på hvor sterkt de står.

- Jeg opplever at nei-folka er enda stoltere av sitt nei nå etter brexit. Vi er veldig spente på hva slags avtale britene nå får. EU og Storbritania er så avhengige av hverandre at de nok vil få en veldig god handelsavtale. Det var britenes ønske om å bestemme selv som gjorde at de stemte for å gå ut. Det er hyggelig for oss som er opptatt av selvråderett, sier Kathrine Kleveland i Nei til EU.