Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit-tap for Theresa May

Må legge fram utmeldingen for Parlamentet.

HØYESTERETTSAVGJØRELSE: Britisk høyesterett var i dag samlet for å avgjøre om statsminister Theresa May kan melde Storbritania ut av EU uten å legge saken fram for parlamentet. Foto: AP
HØYESTERETTSAVGJØRELSE: Britisk høyesterett var i dag samlet for å avgjøre om statsminister Theresa May kan melde Storbritania ut av EU uten å legge saken fram for parlamentet. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når Storbritannia trekker seg fra EU forsvinner en kilde til ny lovgiving i Storbritannia. Det kan ikke gjøres uten at det er godkjent av parlamentet, sier høyesterettsdommer Lord Neuberger.

Britisk høyesterett bestemte dermed at det må holdes en avstemning i Parlamentet før utmeldingsforhandlingene med EU kan starte. Avgjørelsen er et tap for den relativt ferske britiske statsministeren Theresa May.

Hun kom til makta i juni da britene overraskende stemte for å melde seg ut av EU.

- Det er klart at myndighetene er skuffet, men vi er heldige som lever i et land der alle må forholde seg til loven, inkludert regjeringen. Vi vil selvsagt forholde oss til avgjørelsen, sier regjeringsadvokat Jeremy Wright.

Åtte mot tre

Det var en splittet høyesterett som kom fram til dette i dag. Åtte dommere stemte for og tre stemte mot

Den britiske regjeringen mente det er unødvendig at Parlamentet behandler spørsmålet om artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat skal utløses. Artikkelen skal i henhold til EUs regelverk utløses før Storbritannias formelle utmeldingsprosess kan starte.

Det var den britiske forretningskvinnen og forkjemperen for filantropi, Gina Miller som saksøkte staten med krav om at utmeldingen må godkjennes av Parlamentet. Hun har nå vunnet saken fullstendig.

- Dette gikk til hjertet av hvordan vi styres her i Storbrittania. Ingen statsminister eller noen andre kan styre landet uten å måtte svare for parlamentet. Dette er forhandlinger som vil bestemme Storbritannias plass i verden og hele vår framtid, sier hun utenfor den britiske høyesterettsbygningen.

Miller er også kjent for en aktiv forkjemper for større åpenhet i forvaltningen og i det britiske bankvesenet.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Storbritannia, og den konservative avisa Daily Mail har stemplet dommerne som krever parlamentsbehandling av utmeldingen som folkefiender. Også Miller har fått gjennomgå både i mediene og ved direkte henvendelser.

- Jeg er sjokkert over omfanget av trakassering jeg er blitt utsatt for bare fordi jeg har reist et viktig spørsmål, sier Miller.

Vil starte nå

Tidligere har en lavere rettsinstans kommet fram til samme beslutning som høyesterett gjorde i dag. Derfor forventet mange analytikere at kjennelsen skulle opprettholdes. Regjeringen har allerede utarbeidet et forslag som kan legges fram for den folkevalgte forsamlingen, ifølge britiske medier.

- Det er et prestisjenederlag for statsminister Theresa May, men jeg tror ikke det kommer til å forsinke utmeldelsesprosessen, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg til NTB.

Han betegner høyesterettsavgjørelsen som «en liten hump i veien».

- Men det er en viktig avgjørelse fordi den gir et konstitusjonelt godkjentstempel om at Parlamentet skal være en del av utmeldelsesprosessen fra start til mål, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg til NTB.

Statsminister Theresa May har varslet at hun vil starte forhandlingene med EU i slutten av mars. Prosessen er ventet å ta to år. Hvis Parlamentet skal spille en direkte rolle i å få prosessen i gang, er det frykt for at tidsplanen blir forsinket. Behandlingen kan ta tid både i Underhuset og Overhuset, selv om opposisjonslederen Jeremy Corbyn fra Labour har sagt at partiet vil stemme for brexit i respekt for resultatet i folkeavstemningen.

De andre EU-landene har siden sommerens britiske folkeavstemning ønsket å få prosessen i gang så fort som mulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling