Theresa May og EU:

Brexit utsettes til 31. oktober

Natt til torsdag kom Storbritannia og EU til enighet om å utsette brexit til 31. oktober - noe som lokket Donald Trump på banen.

UTSETTELSE: Theresa May og EU er blitt enige om å utsette brexit-avtalen til 31. oktober. Video: AP Vis mer

Natt til tirsdag ble det kunngjort at EU og Storbritannia har kommet til enighet om å utsette brexit til 31. oktober. Britene får imidlertid lov til å forlate EU tidligere dersom de kommer til enighet om utmeldingsavtale.

Samtidig stilles det krav om at Storbritannia må fortsette å vise god samarbeidsånd fram til skilsmissen.

Ifølge Reuters har de også kommet til enighet om å ta en gjennomgang av brexit-situasjonen i juni.

Kompromiss

Datoen sammenfaller med sluttdatoen for den sittende EU-kommisjonens mandatperiode, ifølge NTB.

Enigheten er et slags kompromiss mellom EU-president Donald Tusks forslag om en lang utsettelse på opptil ett år, og Mays forslag om en kort utsettelse fram til 30. juni.

- Men det er fortsatt nok tid til å finne den best mulige løsningen. Vær så snill, ikke kast bort denne tida, sier Tusk til britene.

Trump ut mot EU

Torsdag morgen valgte USAs president Donald Trump å kaste seg inn i debatten.

- Synd EU er så strenge når det kommer til Storbritannia og brexit. EU er også en brutal handelspartner med USA, noe som kommer til å endres, skriver presidenten på Twitter.

- Noen ganger i livet må du la folk få pusterom før alt slår tilbake på deg selv, legger han til.

DEMONSTRERTE: Gruppa Extinction Rebellion kledde seg naken midt under brexit-debatten. Foto: Extinction Rebellion/Parliament TV Redigering/Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

Brussel-møte

Torsdag ettermiddag landet Theresa May i Brussel, hvor hun først hadde et møte med EU-presidenten. Tusk hadde imidlertid miste troen på at britene skulle klare å få til et snarlig gjennombrudd.

- Det er litt frustrasjon ved at dette toppmøtet holdes i det hele tatt, for Storbritannia skulle egentlig allerede ha vært ute nå, sa statsminister Theresa May da hun ankom, ifølge NTB.

Men ifølge henne er det helt nødvendig med mer tid for å sikre en smidig skilsmisse.

I månedsvis har situasjonen vært helt fastlåst, og brexit har allerede blitt utsatt fra 29. mars til 12. april.

May grillet

I mellomtida har det imidlertid blitt klart at britene ikke klarer å komme til enighet om en utmeldingsavtale, til tross for at May har startet forhandlinger mot opposisjonsleder Jeremy Corbyn.

Etter møtet med Tusk torsdag ettermiddag, holdt May en tale for EUs ledere, som også fikk anledning til å stille statsministeren spørsmål. Det endte med at May ble grillet i over én time om hvorfor EU skal gå med på å utsette brexit, ifølge NTB.