Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brigitte Bardot slåss mot bjørnetortur

Svartbjørner holdes i små bur i barbarisk dyreplageri i Kina. Etter press fra blant andre Brigitte Bardot, har myndighetene sluppet ut 500 bjørner. Men fremdeles er 7000 igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørnene holdes fanget under barbariske forhold i horisontal stilling i små bur som ser mer ut som kister. De har metallhalsbånd og holdes nede med press-stenger. I magen har de et kateter som samler opp væsken fra galleblæra.

Bjørnene kan nesten ikke røre på seg og kan holdes i denne smertefulle stillingen i 15- 20 år.

De grafser til seg litt mat med labben gjennom en åpning i buret. For å stoppe tørsten må de slikke veggene i buret. Den ubekvemme stillingen går utover bjørnenes beinstruktur.

Tappes

For å tappe gallevæsken stikkes et kateter inn bjørnenes galleblære. Kateteret er forbundet med en maskin som tapper væsken.

Kineserne tillegger bjørnenes galle helt spesielle egenskaper. Den brukes i sjampo, sexstimuli og mirakelmedisiner.

Dyrevernorganisasjoner har grepet inn mot dyreplageriet siden 1993. Det har ført til en viss bedring av behandlingen av bjørnene.

Enormt press

Etter et enormt press fra blant annet International Fund for Animal Welfare og den franske filmstjernen og dyreverneren Brigitte Bardot, løslot kinesiske myndigheter til slutt 500 bjørner nå i sommer.

- Vi fortsetter kampen, sier Bardots talskvinne.