Brillene ga Eric (77) nytt ansikt

Har en eksakt kopi av sitt venstre øye festet til brillene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da engelske Eric Saffin (77) fikk en svært sjelden kreftform for fire år siden, måtte han fjerne det ene øyet. Men de nye brillene hans gjør at han ser omtrent helt lik ut som før operasjonen. En eksakt kopi av øyet hans er nemlig festet til brillene, skriver BBC News.

- De er så realistiske at da jeg så dem på doktorens benk, plukket jeg den ut med en gang og sa: Det er mitt øye, sier den lykkelige eieren av den spesielle øyeprotesen.

Etter at Saffin ble rammet at den sjeldne krefttypen, måtte han fjerne øyet og store deler av venstre siden av ansiktet. Siden strukturene i ansiktet hans ble ødelagt i operasjonen, var det ikke mulig å sette inn et vanlig glassøye. Men løsningen kom fra Nigel Sapp, en protese-ekspert ved London-sykehuset Moorfields. Han laget en akryl-kopi av Saffins eget øye, tilpasset dem Saffins ansiktskonturer og festet dem på et par briller.

Da Saffin begynte å bruke brillene for en måneds tid siden, merket han effekten med en gang. Nå møter han verden med nye øyne.

- Folk på toget hjem stirret ikke på meg mer. Nå har jeg to øyne, og skiller meg ikke ut, sier Saffin, som ifølge kona og barnebarna endelig ser ut som seg selv igjen.

Proteseeksperten Sapp forteller at det er ganske sjelden å lage en øyeprotese som inneholder en del av ansiktet. Han har om lag tolv pasienter i året som får denne typen protese.

- De utgjør en stor forskjell for pasientene. Jeg skulle bare ønske vi kunne få dem til å blunke, sier Sapp.

Men etter Eric Saffins erfaringer er det mange som ikke ser at øyet er falsk. Med de nye brillene har han nemlig fått et nytt festtriks:

SPESIELL ØYEPROTESE: Eric Saffin kunne ikke få vanlig glassøye. I stedet er en eksakt kopi av øyet han mistet etter en kreftoperasjon festet til brillene hans. Foto: BULLS PRESS
SPESIELL ØYEPROTESE: Eric Saffin kunne ikke få vanlig glassøye. I stedet er en eksakt kopi av øyet han mistet etter en kreftoperasjon festet til brillene hans. Foto: BULLS PRESS Vis mer

- Når noen har snakket med meg i ti minutter, tar jeg plutselig brillene av - og det skremmer livet av dem, sier han.

Brillene ga Eric (77) nytt ansikt
SER UT SOM FØR: Eric er takknemlig for at folk ikke lenger snur seg etter ham på gata.