Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brimis gode gryter

Vil du lage gjestemat uten stress? Her er redningen.

ENKELT: -  Mat i gryte er veldig enkelt å lage. Du har oppi alle ingrediensene, og lar gryta koke. Dette er mat som nærmest lager seg sjøl, sier Arne Brimi. Foto: Mette Møller
ENKELT: - Mat i gryte er veldig enkelt å lage. Du har oppi alle ingrediensene, og lar gryta koke. Dette er mat som nærmest lager seg sjøl, sier Arne Brimi. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Arne Brimi sitter med en kaffekopp ved kjøkkenbenken. Utenfor vinduene blåser det kaldt, og snøen dekker forsiktig til det som er igjen av høstfarger i fjellheimen. Men inne på kjøkkenet på Vianvang damper det varmt fra solide jerngryter.

-  Mat i gryte er veldig enkelt å lage. Du har oppi alle ingrediensene, og lar gryta koke. Dette er mat som nærmest lager seg sjøl, sier Arne Brimi over kaffekoppen.

Matglede
Kokken på Vianvang synes det er fint med god tid. Han liker ikke å stresse.

- Jeg tror finanskrisa har ført til at vi er mer opptatt av å kose oss og bruke tid på det vi liker best, sier Brimi.

- Vi må nyte livet, og jeg koser meg når ei raus kjøttgryte lager god lukt og stemning på kjøkkenet, sier Brimi. Han vil gjerne inspirere folk til å tenke annerledes, og ikke stresse med matlagingen.

- Matlaging skal være nytelse, glede og overskudd. Det kan lett bli mange ingredienser i ei gryte. Det er ikke nødvendig. Det enkle er ofte det beste.

Enkel festmiddag
I Brimis gryter denne dagen finner vi mye godt kjøtt som passer fint til langkoking. Lammeskankene har han gnidd inn med salt og pepper, og lagt i gryta sammen med rødvin og vann. Og det er alt. Etter nærmere tre timer putrende under lokk i ovnen er lammekjøttet ferdig. Det serveres med en god, grønn salat til, og smaker fantastisk. Stort enklere kan du ikke lage en festmiddag.

- Det er fenomenalt å få slik mat. Når en har gode råvarer mellom hendene, trenger en ikke eksperimentere så mye, sier Brimi.

Ekte kjøttsmak
En annen gryte er fylt av elgkjøtt og grønnsaker. Den italienske klassikeren osso buco lages vanligvis med kalveskank, men Brimi lager like gjerne en norsk variant med elgskank eller hjorteskank.

- Når du lager all mat i samme gryte bevarer du alle de gode smakene. Kjøtt i gryte gir ekte kjøttsmak. Jeg liker god og gammeldags mat som det tar tid å lage. Og dette er flott gjestemat. I timene mens maten godgjør seg kan du dekke til fest, kose deg med en god bok eller kanskje åpne en vin, sier Arne Brimi.

OPPSKRIFTER:

Lammeskank Rustikk og trivelig mat. En skank til hver er rikelig, men delt på to kan det fort bli for lite.

Til 4 personer trenger du:
4 lammeskanker
3 dl rødvin
6 dl vann
Salt og godt med sort pepper

Slik gjør du:
1. Gni kjøttet inn med salt og pepper, og legg det i ei ildfast gryte.
2. Hell over vin og vann. Sett gryta inn i ovnen på 200 grader. La den stå i 2-3 timer til kjøttet slipper beinet.
3. Server med en grønn salat og ristet brød med hvitløksmør, eller en god, hjemmelaget potetmos.

Osso buco av elg Dette er en viltvariant av den italienske klassikeren. Vanligvis lages osso buco med kalvekjøtt, men elg eller hjort smaker minst like godt T

il 4 personer trenger du:
1 kg kjøtt i skiver
Salt og pepper
Knuste einerbær
1 dl hvitvin
2 dl vann
Løk, poteter, brokkoli og blomkål

Slik gjør du:
1. Elgskank eller hjorteskank passer perfekt. Skjær kjøttet i skiver på 1 ½ cm
2. Brun skankeskivene i panne. Krydre med salt, pepper og einerbær
3. Legg kjøttet over i en ildfast form, og slå over vann og hvitvin. La formen stå på 180 grader i 1 ½ - 2 timer, etterfyll væske underveis. La stå til kjøttet kjennes mørt når du klemmer på det med en finger
4. Legg til slutt i rikelig med løk, poteter og andre grønnsaker, og bak dette i 30-40 minutter
5. Denne retten kan også lages med tomat. Erstatt da vann med hermetiske tomater

Legg av hjort Ofte lager Brimi karbonadedeig av legg og bog fra hjort, men leggen smaker også godt etter et par timer i langpanna

Du trenger: 1-2 legger av hjort
3 gulrøtter
1 persillerot
½ kålrot
1 sellerirot
Litt olje
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Gni kjøttet inn med salt og pepper, og legg det i ei langpanne sammen med grovhakkede rotgrønnsaker
2. Ta over litt olje, og pakk folie tett rundt langpanna
3. Stek i ovn på 225 grader i 20 minutter. Senk så varmen til 150 grader og stek videre i 2 timer og 40 minutter
4. Server med en grønn salat og fløtegratinerte poteter til
Klippfisk med grønnsaker Klippfisken må være godt utvannet, ellers kan den bli for salt. Brimi anbefaler 2-3 døgn, og skift gjerne vann underveis

Til 4 personer trenger du:
600 g benløs klippfisk
100 g gode klasetomater
6-8 sjalottløk
10-12 vårløk
Smør
Litt kapers
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Del fisken i serveringsstykker, og stek den i litt olje i en middels varm panne
2. Stek tomater, løk og vårløk i smør til tomatene er røft brune, og smak til med salt og pepper
3. Hell blandingen over fisken, og ta over litt kapers
4. Server straks, med gode poteter til

OSSO BUCO AV ELG: En viltvariant av den klassiske italienske retten. Foto: Mette Møller
OSSO BUCO AV ELG: En viltvariant av den klassiske italienske retten. Foto: Mette Møller Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media