Bringsværd applauderer bløtkakejentene

Den kjente forfatteren Tor Åge Bringsværd er mannen som først fant ut at bløtkaker kan brukes i aksjoner. Han applauderer jentene som ga Sylvia Brustad én i fleisen onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjernen bak bløtkakekastingens muligheter regner med at jentene fikk idéen fra hans novelle «Bløtkakemannens dagbok» som kom allerede i 1968.

- Jeg synes bløtkakekasting er en god aksjonsform. Jentene som kastet var modige, sier Bringsværd til Bergens Tidende.

I 1968 skrev han novellen «Bløtkakemannens dagbok», der hovedpersonen engasjerer seg på heltid med å kaste bløtkaker og vannbakkels på politikere. Novellen kan meget vel være det som onsdag inspirerte aksjonistene i Bergen til å kaste en bløtkake i ansiktet på kommunalminister Sylvia Brustad. Hun har bestemt seg for å anmelde bløtkakejentene i Bergen Bløtkakebrigade (BBB) til politiet.

- Det skal veldig mye til før politikere bryr seg om vanlige mennesker. Dette er en reaksjon fra mennesker som ellers ikke blir hørt. Hvis ikke politikerne tar ungdommenes problemer på alvor, kan det hende det kommer flere slike aksjoner, sier Bringsværd til Bergens Tidende.

Belgieren Noel Godin (55) var mannen som satte Bringsværds tanker ut i praksis og er opphavsmannen til bløtkakekasting som aksjonsform. Godin har kastet kaker på kjendiser i 30 år.

HJERNEN: Tor Åge Bringsværd oppfant politisk bløtkakekasting i 1968 og synes fortsatt det er en god idé.
OFFER: Kommunalminister Sylvia Brustad ble offer for kakekasting og synes det var en dårlig idé.