Brisbane er som en krigssone etter flommen

Toetasjes hus med vann til mønet og veier som er forvandlet til sølete elver.

FULL AV GJØRME OG VANN: Hele sentrum av byen lignet en spøkelsesby etter at kontorarbeiderne ble bedt om å holde seg unna siden strømmen til 100.000 kunder var tatt. Frykten er at det kan oppstå elektriske branner. Foto: Reuters
FULL AV GJØRME OG VANN: Hele sentrum av byen lignet en spøkelsesby etter at kontorarbeiderne ble bedt om å holde seg unna siden strømmen til 100.000 kunder var tatt. Frykten er at det kan oppstå elektriske branner. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I store deler av byen var bare hustakene synlige mens det brune flomvannet surklet rundt mellom bygninger og trær, og hele eiendommer langs elvebredden er skylt bort og nedover elva.

Gatene er forlatt bortsett fra en og annen fiskebåt eller kanopadler. Her og der flyter søppeldunker og kjøleskap i sølevannet, mens glimt av metall er det eneste man ser av nedsunkne biler.

Trær som er rykket opp med roten av den kraftige strømmen, har kilt seg fast i gjerder, og brygger og murer man trodde var solide, var rykket løs.

Flomtoppen nådd Da flomtoppen ble nådd ved daggry, kunne forbløffede innbyggere bare stirre på den flomstore Brisbane-elva og alt søppelet og vrakgodset som den fører med seg.

Til slutt slapp storbyen likevel unna det verste da flomtoppen ble en meter lavere enn man hadde fryktet. Dermed ble store forstadsområder lenger borte fra elva spart for oversvømmelser.

En gråtkvalt delstatsminister Anna Bligh sa at gleden over at det ikke gikk så galt som det kunne, er blandet med fortvilelsen over de enorme skadene og utsiktene til det store gjenoppbyggingsarbeidet byen står overfor.

- Vi har sett utrolige scener av ødeleggelse: Hele nabolag der man bare ser hustakene, der store arbeidsplasser er fullstendig under vann, sa hun.

- Hele industriparker og jernbanestasjoner er under vann, bruer og veier er stengt. Det jeg ser ligner mer på en krigssone, framholdt hun.

Dødsoffer En 24 år gammel mann ble flommens første dødsoffer i Brisbane da han ble tatt av strømmen mens han sjekket farens hus.

Til sammen 14 mennesker har mistet livet i flommen som har herjet Queensland den siste måneden, de fleste i byer rett vest for Brisbane som Toowoomba og Grantham.

  Den forvokste elva som renner gjennom sentrum av Brisbane, har langsomt begynt å trekke seg tilbake. Men befolkningen føler seg handlingslammet når de observerer ødeleggelsene.

Et 300 meter langt stykke av en massiv gangvei av sement ble revet løs og skylt nedover elva. Hadde ikke en snartenkt kaptein på en taubåt greid å buksere fartøyet  under bruer og forbi brygger, kunne det gått veldig galt.

En velkjent flytende restaurant var blant mange titalls båter og brygger som også ble tatt av vannmassene og forsvant nedover elva

Hele sentrum av byen lignet en spøkelsesby etter at kontorarbeiderne ble bedt om å holde seg unna siden strømmen til 100.000 kunder var tatt. Frykten er at det kan oppstå elektriske branner.

(NTB)