Brita til kamp mot mekler

Brita Slenes (65) solgte en leilighet på Bislett i Oslo for 930000 kroner. Sju uker seinere var samme leilighet til salgs igjen. Da var salgssummen nesten en halv million kroner høyere. Nå går Brita til sak mot mekleren som sto bak begge salgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i september i fjor at Brita Slenes oppsøkte meklerselskapet Areal Vest i Bygdøy allé i Oslo. Noen måneder i forveien hadde Slenes arvet en leilighet i Sofies gate 66 på Bislett i Oslo etter sin mann. Etter at mannen gikk bort, hadde hun mye å tenke på. Leiligheten ønsket hun å selge så fort som mulig.

- Den unge mekleren var veldig hjelpsom til å begynne med. Han hjalp meg med å rydde i leiligheten. Jeg fikk tillit til ham, forteller Brita.

Hjalp til med vasking

Ifølge Brita anbefalte mekleren henne ikke å annonsere leiligheten på det åpne markedet. Det var begynnelsen på et eiendomssalg Brita i dag ikke vet om hun skal le eller gråte over.

- Mekleren foreslo at vi skulle annonsere leiligheten på Internett. Jeg sa at verken jeg eller mine venner hadde tilgang på Internett. Mekleren fortalte at dette var et fint sted for å annonsere slike leiligheter. Videre sa han at han skulle kontakte noen tidligere kunder som hadde tapt budrunder, sier Brita.

Det ble avtalt visninger, og Brita vasket ned leiligheten - sammen med mekleren. På visningsdagen var Brita i leiligheten og tente opp i peisen for å gjøre det koselig. Under selve visningen var hun ikke til stede.

- Skal jeg være ærlig, vet jeg ikke om det ble holdt visninger i det hele tatt. Mekleren var innom meg seinere på kvelden og sa at det hadde vært interesse for leiligheten, men jeg har aldri sett noen liste over interessenter, sier hun.

Stolte på mekleren

På den siste visningsdagen kom mekler og sa at han hadde en interessent som ville legge inn bud. Leiligheten, som var på 55 kvadratmeter i et attraktivt strøk, var av meklerens takstmann taksert til 900000 kroner.

- Det første budet var på takst. Jeg hadde hele tida syntes at taksten var veldig lav sammenliknet med andre leiligheter i området. Jeg sa derfor at jeg hadde håpet å få litt mer. Mekleren kom da tilbake og sa at interessenten var villig til å gi 930000 kroner, forteller Brita.

Hun var fortsatt i tvil, og valgte derfor å diskutere budet med mekleren. Da mekleren sa til Brita at dette var et godt tilbud, valgte hun å slå til. Hun har aldri sett det skriftlige budet.

- Da mekleren første gang besiktiget leiligheten, sa han at han trodde det var mulig å få 1,1 millioner kroner for den. Jeg skjønte ikke helt hvorfor leiligheten plutselig var så mye mindre verdt, men jeg valgte likevel å stole på anbefalingen, forteller hun.

Sjokket

Sju uker seinere kom sjokket. Leiligheten som Brita hadde solgt, var på nytt til salgs. Denne gangen ble den annonsert stort i Aftenposten. I løpet av kort tid var leiligheten pusset opp og oppgradert. Nå lå den ute til salg hos den samme mekleren med en prisantydning på 1290000 kroner. Samme uke ble leiligheten solgt for 1417000 - det vil si nesten 500000 kroner mer en det Brita fikk sju uker tidligere.

- Jeg fikk en vond smak i munnen, og begynte med en gang å tenke tilbake på det som skjedde da jeg solgte boligen. Jeg bestemte meg for å komme til bunns i saken, og engasjerte advokat, sier Brita.

Kvinnen som kjøpte Britas leilighet, for så å selge den på nytt gjennom samme mekler bare sju uker seinere, ønsker ikke å kommentere saken. Hun opplyser at hun har pusset opp leiligheten for i overkant av 150000 kroner.

- Aldri annonsert

I begynnelsen av oktober kommer saken opp for Oslo forliksråd. Britas advokat, Per Slinde, vil da stille mekleren en rekke spørsmål knyttet til eiendomssalget.

- Alt tyder på at mekler ikke har opptrådt i samsvar med god meklerskikk overfor Brita Slenes. De opplysninger vi har, tyder på at leiligheten i realiteten aldri ble annonsert. Dermed var det ikke mulig for Brita Slenes å oppnå den best mulige prisen, og det må mekler bære ansvar for, sier Slinde, som også vil stille spørsmål om den oppfølgingen Slenes fikk da hun solgte leiligheten.

- Mekleren har ikke i tilstrekkelig grad jobbet aktivt for at min klient skulle oppnå den beste prisen. Min klient erkjenner at prisen som ble oppnådd ved andre gangs salg er påvirket av oppussingsarbeider, men differansen skyldes i det alt vesentlige en helt annen oppfølging fra meklers side, sier Slinde.

Advokaten vil også be mekleren gjøre rede for hvem som kjøpte leiligheten første gangen, og hvorvidt kjøperen har noen som helst forbindelser til meklerkontoret fra før.

- Et mønster

- Det er naturlig at man stiller spørsmål til hvem denne kjøperen er. Av erfaring vet vi at personer med gode kontakter i meklerbransjen kjøper slike eiendommer for å pusse dem opp og selge dem videre med gevinst. Dersom det er snakk om en slik kjøper, stiller dette skjerpende krav til meklerens opptreden. Mye tyder på at dette er et mønster på noe som skjer av og til innenfor eiendomsmeklerbransjen og at mange eldre boligselgere blir offer for det som Brita har opplevd, sier Slinde til Dagbladet.

KREVER SVAR: Brita Slenes krever svar fra mekleren som i løpet av sju uker solgte samme leiligheten to ganger med en prisdifferanse på 487000 kroner.