DEMONSTRERTE FOR LØSLATELSE: Disse demonstrantene har ikledd seg oransje drakter under en demonstrasjon for løslatelse av Shaker Aamer i 2010. Foto: Leon Neal / AFP Photo / NTB scanpix
DEMONSTRERTE FOR LØSLATELSE: Disse demonstrantene har ikledd seg oransje drakter under en demonstrasjon for løslatelse av Shaker Aamer i 2010. Foto: Leon Neal / AFP Photo / NTB scanpixVis mer

Brite (44) klarert for løslatelse fra Guantanamo to ganger - men får ikke slippe ut

- Bærer på en ødeleggende hemmelighet om MI6 og Irak-invasjonen, hevder hans advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Shaker Aamer (44) er den eneste briten som ikke har sluppet løs fra beryktede Guantanamo Bay. I hele 11 år har fembarnsfaren fra Battersea i Sør-London sittet i den amerikanske fangeleiren - selv om han aldri er blitt tiltalt.

I tillegg er han klarert for løslatelse to ganger av amerikanske myndigheter, men får fortsatt ikke slippe ut.

Nå vil amerikanske myndigheter bare la ham forlate fangeleiren hvis han reiser til Saudi-Arabia, fødelandet han forlot da han var 17 år gammel, ifølge Mail on Sunday

- Utsatt for vold 44-åringens advokater mener Aamer da aldri vil få tillatelse til å snakke offentlig, og heller ikke få se sin britiske kone og deres barn.

I tillegg vil han trolig bare ende opp i et nytt fengsel, hevder de.

Dette kan også være noe av hensikten, ifølge den britiske avisa. I en større reportasje i dagens utgave, skriver de at Guantanamo-fangen har fortalt sin advokat at britiske MI6 var til stede da han ble forhørt og utsatt for vold på Bagram-basen i Afghanistan, hvor han var kjent som «Fange nummer 5».

Kan ha vært vitner til tortur I tillegg har han hevdet overfor sin advokat Clive Stafford Smith at han var vitne til at Ibn Shaikh al-Libi ble torturert under avhør. Al-Libi ble seinere utlevert til Egypt, hvor han under tortur hevdet at Saddam Hussein lærte opp al-Qaida-terrorister i bruk av kjemiske våpen.

Disse opplysningene ble seinere brukt av både tidligere president George W. Bush og daværende utenriksminister Colin Powell til å rettferdiggjøre invasjonen av Irak.

Det var også dette som overbeviste Tony Blair om at det var nødvendig å avsette Saddam Hussein, skriver Mail on Sunday.

Hvis Aamers beskyldninger stemmer, indikerer dette at MI6 enten visste om - eller var direkte involvert i - utleveringen av Al-Libi til Egypt.

Sultestreik Samtidig har det utspilt seg dramatiske scener i Guantanamo Bay den siste tida. Forrige uke stormet soldater Camp 6, en avdeling med lavt sikkerhetsnivå. De skjøt mot innsatte med gummikuler fordi de hadde lagt håndklær foran linsene til overvåkningskameraer, tisset på fangevoktere og nektet å la dem undersøke cellene deres. Alle disse innsatte sitter nå i isolasjon.

I tillegg sultestreiker nå 63 av de 166 innsatte, ifølge Todd Breasseale, talsperson for Pentagon. Aamer er en av disse, og han har allerede gått ned flere kilo.

SAVNER SVIGERSØNNEN: Saeed Siddiqui er frustrert over at svigersønnen ikke får komme hjem til sin britiske familie.

Arkivfoto: Keith Hammett/Dagbladet
SAVNER SVIGERSØNNEN: Saeed Siddiqui er frustrert over at svigersønnen ikke får komme hjem til sin britiske familie. Arkivfoto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer

44-åringen ble tatt til fange i kaoset som fulgte etter Talibans fall. Han ble født i Medina i Saudi-Arabia, har studert i USA, og jobbet som tolk for de amerikanske styrkene under den første Gulf-krigen. Seinere flyttet han til London, hvor han fortsatte å jobbe som tolk.

Her møtte han også Zin Siddique, en britisk, muslimsk kvinne som han siden giftet seg med. Hun var gravid med parets femte barn da de flyttet til Afghanistan i 2001. Her jobbet Aamer for en veldedighetsorganisasjon.
 
«Talsperson» I likhet med flere andre briter, ble han tatt til fange av nordalliansen og overlevert til amerikanerne. I 2002 ble han sendt til Guantanamo Bay.

Siden den tid er han blitt en av de mer profilerte Guantanamo-fangene, blant annet fordi han snakker flytende engelsk, og dermed har fungert som talsperson for de andre fangene under tidligere demonstrasjoner og sultestreiker.

Advokat Clive Stafford Smith fra menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve, tror imidlertid ikke dette er årsaken til at han fortsatt blir holdt i fangeleiren, i og med at andre «talspersoner» tidligere er blitt løslatt.

Og etter at Aamer ble klarert for løslatelse for andre gang, i 2009, ble verken han eller hans advokater informert om at dette bare gjaldt løslatelse til Saudi-Arabia.

Dette fikk de først vite for seks uker siden, ifølge Smith.

Debatteres i underhuset Til uka skal saken debatteres i det britiske underhuset, etter initiativ fra parlamentsmedlem Jane Ellison fra det britiske konservative partiet.

Hun mener kravet om at han skal sendes til Saudia-Arabia er «fullstendig ulogisk».

- Det ville vært en katastrofe for familien hans om han blir sendt til Saudia-Arabia. Obama klarer muligens ikke å stenge Guantanamo, men jeg skjønner ikke hvorfor han i det minste ikke kan løse en liten del av problemet ved å la Shaker returnere til Storbritannia, sier hun.

- Det henger bare ikke på greip. Jeg tror at de ikke vil slippe ham fordi han vet for mye, og hvis han fortalte om dette offentlig, ville det vært flaut for USA - og muligens også for Storbritannia.

Shaker hevder at det alltid var minst to MI6-agenter til stede, og at de var vitne til at han ble utsatt for omfattende vold.

OMSTRIDT: Barack Obama lovet å stenge Guantanamo da han ble valgt som president i 2008. Dette har ennå ikke skjedd. Foto:  Bob Strong / Reuters / NTB scanpix
OMSTRIDT: Barack Obama lovet å stenge Guantanamo da han ble valgt som president i 2008. Dette har ennå ikke skjedd. Foto: Bob Strong / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- De smalt hodet mitt inn i veggen og slo meg i hodet. I tillegg ble jeg slått med håndtaket på en øks, hevder han.

Vil ikke kommentere En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet sier hun ikke kan kommentere Shakers påstander om at MI6 var vitne til torturen av al-Libi, fordi de konsekvent ikke kommenterer saker relatert til etterretning.

Pentagon ønsker heller ikke å kommentere «diplomatiske diskusjoner med andre lands myndigheter».

Shakers svigerfar, Saeed Siddiqui, sier til Mail on Sunday at de savner ham noe fryktelig.

- Det er nesten umulig å beskrive hvordan det er å gå gjennom dette hver eneste pinefulle dag. Hvorfor er han ikke hjemme hos sin britiske familie, og i London hvor han hører hjemme?

SULTESTREIKER: 63 av 166 innsatte i Guantanamo sultestreiker, blant dem Shaker Aamer. Foto: Bob Strong / Reuters / NTB scanpix
SULTESTREIKER: 63 av 166 innsatte i Guantanamo sultestreiker, blant dem Shaker Aamer. Foto: Bob Strong / Reuters / NTB scanpix Vis mer